Predstavnički dom PSBiH
0

Budžet institucija BiH iznosi milijardu i 51 milion KM

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu, u prvom čitanju, o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu.

Ministar finansija BiH Dragan Vrankić je, obraćajući se poslanicima prije početka rasprave o predloženom budžetu, kazao da ukupan okvir budžeta institucija BiH za 2011. godinu iznosi 1.051.823.000 KM i veći je za 23.789.000 KM ili dva posto u odnosu na budžet za 2010. godine.

On je podsjetio da je Vijeće ministara BiH usvojilo nacrt budžeta institucija BiH 31. marta 2011. godine na razini od 1.028.034.000 KM, što je na razini okvira rashoda institucija iz 2010. godine.

Potom je, dodao je, Predsjedništvo BiH interveniralo i povećalo ga za 23.789.000 KM, na način da je povećalo učešće države s jedinstvenog računa, a ovih 23.789.000 KM je raspoređeno - sedam miliona na Fond za povratak i 16.789.000 za Ministarstvo odbrane BiH za provedbu Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Servisiranje vanjskog duga iznosi 386.217.000 i veće je za 13 posto u odnosu na 2010. Tokom diskusije, poslanici iz RS-a su uglavnom bilo protiv ovako predloženog budžeta.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić je kazala da je prijedlog budžeta institucija BiH preglasavanjem u Predsjedništvu BiH usvojen i uvećan je za 23,7 miliona KM i to za 16,7 miliona KM za provođenje izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama, dakle penzioniranje vojnika, i sedam miliona u korist Fonda za povratak. Majkić smatra da se ni na koji način ne može riješiti pitanje penziono-invalidske zaštite na državnom niovu.

“Ovo je treća godina zaredom kako se Predsjedništvo BiH 'igra' budžetom, dostavlja ga Parlamentarnoj skupštini i ne pojavi se u ovim klupama da bar objasni ono što je imalo namjeru, iako nam je poznato kakva je namjera iza toga svega. Za nas koji dolazimo iz RS-a ovakav odnos prema budžetu je neprihvatljiv“, kazala je Majkić.

Po njenim riječima, budžet RS-a je isti treću godinu, budžet Federacije BiH je niži u odnosu na prošlu godinu, jedino je budžet institucija BiH veći.

"Mi to ne možemo prihvatiti, posebno što se to ogleda u uzimanju sredstava s jedinstvenog računa", kazala je Majkić.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović je kazao da je ovaj budžet rezultat raznih političkih dogovora. Po njegovim riječima, u pravu su možda i oni što osporavaju određene stvari, ali smatra da nekoliko stvari ne bi trebalo osporavati. Prvo, dodao je, mi smo usvojili zakon o pravima otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH.

"Obaveze koje su nastale po tom zakonu su obaveze BiH i novac koji bi trebao da se refundira entitetskim fondovima penzijsko-invalidskog osiguranja je državni novac i on ide s jedinstvenog računa. Prema tome ne zadire se u bilo kakvu entitetsku nadležnost i to treba da bude jasno svima", kazao je Mehmedović.

Govoreći o sredstvima namijenjenim za Fond za povratak, odnosno o eventualnim uštedama, Mehmedović je kazao da ima mnogo mogućnosti u ovom budžetu da se uštedi sredstava, ali da misli da nije korektno, nije humano, nije pošteno da se upravo na ovoj kategoriji stanovništa štedi, odnosno pravi racionalizacija potrošnje sredstava.

"Zar smo spali na to da na ovoj najosjetljivjoj kategoriji ljudi štedimo", kazao je on.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH Niko Lozančić ocijenio je da u predloženom budžetu ima puno "sakrivenih stavki", sakrivenih za one koji se ne bave profesionalno knjigovodstvenim poslovima.

"Za putne troškove, šta god to značilo, imamo 20 miliona, za PTT troškove 10 miliona KM, za ugovorene usluge 45 miliona...", rekao je Lozančić.

Po njegovim riječima, dobro bi bilo da za mnoge od ovih, kao i nekih drugih stavki, razmislimo o radikalnom smanjenju. Tokom diskusije čulo se mišljenje da predloženi budžet nema ni razvojnu ni socijalnu komponetu, te da je potrošački budžet i da ga treba vratiti predlagaču da ga svede u realne okvire. Rasprava o principima predloženog budžeta institucija BiH za 2011. godinu je završena, a poslanici će se o njemu izjasniti nakon što okončaju raspravu o svim tačkama dnevnog reda.