BiH
31

Budžet FBiH za 2016. godinu ozbiljno prijeti derogiranju kulture

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio je budžet koji je predložila Vlada FBiH za narednu godinu. Uloženo je 39 amandmana, od kojih je usvojen samo jedan, a najveće zamjerke odnose se na smanjenje budžeta za oblast kulture u 2016. godini.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta na posljednjoj sjednici odobrio je budžet koji je predložila Vlada FBiH za 2016. godinu, a koji iznosi 2.598.862.123 KM i veći je u odnosu na nacrt budžeta za 65 miliona KM.

Za odobravanje predloženog budžeta glasalo je 60 poslanika, dok je 26 bilo protiv. Poslanici u Predstavničkom domu uložili su 39 amandmana, od kojih je samo jedan prihvaćen.

Najviše pažnje u analizi budžeta izazvala je stavka o sredstvima predviđenim za kulturu u FBiH za 2016. godinu. Naime, kada je riječ o sredstvima iz sektora 'Tekući transferi i drugi tekući rashodi' Federalnog ministarstva kulture i sporta, ona su umanjenja za 514.486 KM u odnosu na 2015. godinu.

Poslanica Zana Marjanović uputila je amandman kojim je traženo povećanje budžeta za kulturu FBiH, ali on nije usvojen. Ona je istakla da se umanjenjem budžeta za kulturu prijeti gašenjem manifestacija, institucija i organizacija međunarodnog značaja u FBiH.

Opozicija općenito nije podržala predloženi budžet Vlade FBiH, što je za Klix.ba potvrdio poslanik Demokratske fronte Dževad Adžem koji je kazao kako je izglasan "hediokratski" budžet, kojim će se po principu jednokratnih pomoći, "hedijama" osigurati preduslovi za dobijanje lokalnih izbora.

"Više je nego očigledno da je Vlada FBiH zanemarila potrebe građana u oblasti zdravstva, sigurnosti, obrazovanja, kulture, inovatorstva i sporta time što je odbila sve amandmane i jasno pokazala da je, umjesto da ih vodi u eru znanja, mlade ljude ove zemlje spremna vratiti stoljećima unazad", istakao je Adžem.

Iako je budžet uvećan za 65 miliona KM, ta sredstva će biti usmjerena u transfer kapitalnim javnim preduzećima, 50 miliona drugim nivoima vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO/MIO, a 11,5 miliona KM za početak aktivnosti na trajnom rješavanju smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru.

"Vlada FBiH je odlučila uštede u budžetu napraviti na način da znatno umanji sredstva sektorima kulture, obrazovanja i sporta. Na taj način, možda i nesvjesno, Vlada FBiH je ozbiljno suprotstavila dvije kategorije društva, mlade koji bi znanjem trebali učestvovati u stvaranju nove vrijednosti naspram starih, nemoćnih i obespravljenih građana sa neizvjesnom trećom životnoj dobi. Zemlja koja pravi uštede na obrazovanju, inovatorstvu, kulturi i sportu nema budućnost. Vlada FBiH nastavlja izvođenje pozorišne predstave pod nazivom 'ni hljeba ni igara', dok se ne izvrši tranzicija prirodnih dobara", zaključio je Adžem.