SDS, HDZ, SBB i SDP su za
0

Budžet BiH za 2013. sutra bi trebao biti usvojen

SRNA
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević rekla je Srni da će klub SDS-a sutra podržati Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu, ističući da je budžetski prijedlog u okvirima onog što je realno, s obzirom da je BiH u ekonomskoj krizi.

Prema njenom mišljenju, u prijedlogu budžeta je moglo doći do ušteda u još nekim stavkama, odnosno jedan broj agencija mogao je biti manje rastrošan za kiriju i druga davanja u narednoj godini.

"Ipak, budžet je sve u svemu prihvatljiv. Podržaćemo ga jer je to neophodno s obzirom da bi se BiH našla u problemu ako ne bi bio usvjen“, rekla je Pandurevićeva.

Poslanik HDZ-a BiH Dragan Vrankić vjeruje da će Klub HDZ-a na sutrašnjoj sjednici, poštujući novu parlamentarnu većinu, dati podršku Prijedlogu budžeta BiH za 2013. godinu.

Vrankić smatra da je bolje usvojiti bilo kakav nego nikakav budžet, te da je „dobar, a neusvojen budžet, mnogo gora situacija, nego loš, a usvojen budžet“.

"Ponavlja se stara priča, dva posljednja budžeta BiH usvojena su bez posebne rasprave. I sada se naprečac usvaja po skraćenoj proceduri. To nije dobro i šalje poruku u kakvoj se državi nalazimo“, rekao je Vrankić.

On je naglasio da na prijedlog budžeta nema posebnih primjedbi, napominjući da finansiranje institucija BiH ostaje na nivou od 950 miliona KM, a da dolazi do budžetskog povećanja od 25 odsto koje se uglavnom odnosi na servisiranje spoljneg duga.

"Mapa puta traži da se prilagodimo zahtjevima i pravilima EU kod funkcionisanja mnogih institucija. U okolnostima ovakvog budžeta nisam siguran da će sve biti u potpunosti zadovoljeno. Ukoliko se bude radilo po tempu kako ja mislim da treba, postavlja se pitanje da li će ovo biti dovoljno, a ako bude opstrukcija i nerada, onda će ovo biti i previše“, istakao je Vrankić.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đugum rekao je da će Klub SBB-a u Predstavničkom domu na sutrašnjoj sjednici Doma podržati Prijedlog budžeta BiH za 2013. kojeg je predložio Savjet ministara BiH, a potvrdilo Predsjedništvo BiH.

"Ne možemo dovoditi u problem čitavu državu ili jedan njen dio. Pojavile su se sada spekulacije o tome kakav je predloženi budžet. Zna se šta je potrebno uraditi u interesu i države i građana BiH“, istakao je Đugum.

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirza Kušljugić potvrdio je danas da će njegove stranačke kolege na sutrašnjoj sjednici podržati Prijedlog budžeta institucija BiH za 2013. godinu.

"S obzirom na važnost usvajanja budžeta institucija BiH u vezi sa odobravanjem posljednje tranše stendbaj-aranžmana sa Međunarodnom monetarnim fondom, stav SDP-a BiH je da će sutra na sjednici podržati budžet institucija BiH za 2013. godinu", rekao je Kušljugić Srni.

Prijedlog budžeta institucija u međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu trebalo bi da se nađe na dnevnom redu sutrašnjih sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog budžeta za 2013. godinu iznosi 1.738.476.010 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2012. godine i iznose 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga iznose 788.476.010 KM i veći su za 343.548.010 KM nego u budžetu prošle godine.