Nikola Špirić
0

"Budućnost BiH je budućnost bez OHR-a"

FENA
Budućnost BiH je budućnost bez Ureda visokog predstvanika (OHR), a takva će budućnost biti pokazatelj da su svoju misiju uspješno zaokružili i predstavnici međunarodne zajednice i domaći nosioci vlasti, ocijenio je danas u Sarajevu u svom obraćanju članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

On je mišljenja da će zatvaranje OHR-a biti siguran znak da BiH ima zrele i demokratske institucije spremne da se suoče sa mnogobrojnim izazovima evropskog puta.

Špirić je ustvrdio kako ono što je najmanje potrebno i domaćim institucijama i predstavnicima međunarodne zajednice apsurdni i svađalački ambijent u kojem će se odlučivati o tom pitanju, kao i stvaranje situacije u kojoj je jedna strana prijatelj, a druga neprijatelj OHR-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH izrazio je nadu da će odluka o zatvaranju OHR-a biti donesena na svečanoj sjednici PIC-a, nakon potpunog ispunjenja pet ciljeva i dva uvjeta.

Kada je u pitanju ispunjavanje cilja koji se odnosi na prihvatljivo i održivo rješenje vezano za vojnu imovinu, Špirić je informirao članove Upravnog odbora PIC-a da je Sporazum o konačnom raspolaganju pokretnom vojnom imovinom koja će i dalje služiti za potrebe odbrane potpisan 27. marta ove godine.

Ovaj sporazum, kao i prijedlog okvirnog Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH, doprinijeli su da BiH na samitu NATO u Bukureštu dobije status intenzivnog dijaloga.

Špirić je naveo kako još nema mjerljivih rezultata u vezi sa ciljem koji se odnosi na pitanje raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti, ali je izrazio uvjerenje da je blizu pronalazak rješenja koje će biti prihvatljivo za sve zainteresirane strane.

"Komisija koju je formirao Vijeće ministara BiH i čiji je primarni zadatak da izradi nacrt zakona o državnoj imovini je u prethodnom periodu održala niz sastanaka i čvrsto vjerujem da će na jednom od sljedećih utvrditi i nacrt ovog zakona", kazao je Špirić.

Saopćio je i da je Vijeće ministara utvrdilo Prijedlog zakona o fiskalnom vijeću koji su usvojila oba doma državnog parlamenta. Na taj način je koordinacija na tom polju značajno poboljšana, dodao je Špirić.

Također, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je jučer na sjednici utvrdio metodologiju za raspodjelu sredstava od indirektnog oporezivanja.

Kada je u pitanju cilj koji se odnosi na učvršćivanje vladavine prava, predsjedavajući Vijeća ministara je kazao da je na tom polju ostvaren značajan napredak.

Naime Zakon o strancima i azilu je usvojen i stupio na snagu 14. maja ove godine. Potrebni podzakonski akti su u fazi izrade. Strategija za reformu pravosuđa je usvojena na sjednici Vijeća u ponedjeljak, a Nacionalna strategija za ratne zločine se nalazi u završnoj fazi izrade. Špirić očekuje da će i ova strategija biti usvojena veoma brzo.

Predsjedavajući Špirić podsjeća da je jedan od uvjeta koje je postavio PIC ispunjen 16. juna, kada je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

"Uvjeren sam da ćete prilikom ocjene ispunjenosti drugog uvjeta, odnosno eventualne pozitivne ocjene situacije u BiH, u obzir uzeti sve pomake koji su ostvareni u prethodnom periodu", poruka je Špirića članovima PIC-a.

On ih je uvjerio i da BiH raspolaže kapacitetima za efikasno provođenje SAA, te napominje da će brzina napretka ka daljoj integraciji zavisiti isključivo od brzine kojom vlasti implementiraju ovaj sporazum.

"Kapaciteti nisu i neće biti problem, ali svi predano moramo raditi na stvaranju što jače političke volje. A to ćemo uspjeti samo ako evropsku ideju i evropski put shvatimo kao vlasništvo svih građana BiH i svih nivoa vlasti od opštine, grada, entiteta pa do države", ocjenio je Špirić.

Posebnim uspjehom ovog Vijeća ministara i svojim ličnim uspjehom, Špirić smatra to što je ostvarena dobra koordinacija i saradnja sa entitetskim ministrima i premijerima.

Govoreći o ustavnoj reformi, predsjedavajući Vijeća ministara je ustvrdio da je ova reforma ozbiljan proces, te ukoliko se želi stvoriti pozitivan ishod potrebno je prvenstveno stvoriti povoljan ambijent za diskusije u vezi sa tim pitanjem kako bi se o njemu moglo razgovarati bez političkih tenzija i sa pogledom u budućnost.

Špirić je mišljenja kako se Ustav mora reformirati tako da ne predstavlja "usko grlo na putu uspješnog integrisanja zemlje na način koji će dovesti do stvaranja efikasnijih institucija, vladavine prava i jačanja unutrašnje strukture zemlje".

"Sve to moramo raditi korak po korak, jer kao što je to rekao veliki prijatelj BiH komesar Oli Rehn, BiH je potrebna ustavna evolucija, a ne ustavna revolucija. Okvir za tu evoluciju mora biti Dejtonski mirovni sporazum, koji neće dozvoliti negaciju niti entiteta niti države", poručio je danas između ostalog predsjedavajući Vijeća ministara BiH na sjednici Upravnog odbora PIC-a.

On je također obavijestio članove PIC-a i o drugim aktivnostima i mjerama koje su u proteklih šest mjeseci poduzete s ciljem što je moguće većeg napretka BiH.