BiH
0

Budući novinari u posjeti bosanskim piramidama

FENA
Više od stotinu studenata Odsjeka žurnalistike Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu s profesorom dr. Šemsom Tucakovićem na čelu posjetilo je arheološke lokacije u Bosanskoj dolini piramida.

Studente je dočekao načelnik Općine Visoko Munib Alibegović s pomoćnicima te im zaželio dobrodošlicu ističući da je projekt piramida i razvoj turističke infrastrukture prioritet u razvoju Visokog.

Prisutnima se obratio i osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić koji im je u toku jednosatne prezentacije objasnio medijske, marketinške i istraživačke aspekte projekta od njegovog početka do danas.

U nastavku posjete, predstavnici Fondacije Goran Čakić, Haris Delibašic i Semir Osmanagić odveli su goste u kompleks podzemnih tunela Ravne, na aheološke lokacije Bosanske piramide Mjeseca i kamene građevine u Vratnici.

Višesatni obilazak najvećeg piramidalnog kompleksa u svijetu ostavio je dubok utisak na sve prisutne, a projekt istraživanja Bosanske doline piramida dobio je nove promotore koji pozitivno razmišljaju o prahistorijskom kulturnom blagu BiH i koji će se zalagati za slobodu istraživanja, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.