Ljekari savjetuju
0

Budite oprezni na ledu!

Sarajevo-x.com
Snijeg i poledica u našoj zemlji ovih dana otežavaju saobraćaj, ali i kretanje pješaka, te zadaju više posla ljekarima. U Kantonu Sarajevo posljednjih dana udvostručile su se intervencije zbog povreda na ledu, a pacijenti se uglavnom javljaju zbog uganuća noge ili ruke, iščašenja, posjekotina, fraktura pokoljenice i zglobova.

"Svake godine u ovo vrijeme dešava se da zbog povreda na ledu građani traže medicinsku pomoć. Iako stanje nije dramatično, savjetujemo građanima, a posebno starijim osobama da budu oprezni prilikom izlaska iz kuće, odnosno da smanje kretanje što je moguće više. Pažnju skrećemo i hroničnim bolesnicima, koji, ukoliko zadobiju povredu na ledu, primorani su ostati kod kuće, što znatno otežava njihovo redovno liječenje", izjavio je za naš portal Tihomor Bera, odgovorni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

Građani uglavnom zadobiju povrede prilikom pada na klizavim trotoarima i stepeništima, a povrijeđenih ima i na planinama, kojima terenska ekipa ukaže medicinsku pomoć. Ako se radi o ozbiljnijoj povredi pacijenti se upućuju na dalje liječenje u bolnicu.