BiH
26

Budite dio akcije stvaranja BeEco šume na Bjelašnici

Klix.ba
Jedan kineski mudrac je davno rekao "Ako želiš ostaviti trajni trag onda izrodi djecu, zasadi drvo i napiši knjigu". Udruženje građana BeEco organizuje akciju pošumljavanja južnih padina Bjelašnice ovog vikenda, 19. i 20. oktobra, te poziva sve građane da dođu i posade drvo.

Cilj ove akcije je da se napravi "BeEco šuma", koja će jednog dana omogućiti čist zrak svim generacijama Kantona Sarajevo i drugih dijelova BiH.

Akcija pod nazivom "Zasadi svoje prvo drvo" počela je u jesen 2012. godine i do sada ju je podržalo više od 250 aktivista i članova BeEcoa te učenici ekoloških sekcija osnovih škola Silvije Strahimir Kranjčević i Isak Samokovlija.

"Prvog dana, 19. oktobra, akcija pošumljavanja se odvija iznad sela Umoljani, na južnim padinama Bjelašnice, gdje je BeEco imao izvanredne rezultate sa skoro 50 posto primljenih sadnica, gdje je planirano i ovaj put saditi trogodišnje sadnice Crnog bora. Okupljanje aktivista je ispred Hotela Han na Bjelašnici u 10 sati, nakon čega se automobilima kreće u pravcu Umoljana", saopćeno je iz ovog udruženja.

Na lokalitetu slijedi podjela sadnica koje je osiguralo Udruženje u saradnji sa JP Šume Sarajevo.

"Prije početka sadnje, aktivisti BeEcoa će prezentirati kako se pravilno sadi. Akcent nije na broju zasađenih sadnica, nego na kvalitetu sađenja. Poželjno je ponijeti najlonske kese kako bismo oko korijena sadnica sačuvali humus. Za sađenje u grmlju ne trebaju motike ili lopate, od velike pomoći će biti čvrste zašiljene metalne šipke, kojima će se lakše izdubiti rupa, jer samo tlo ima dosta kamenja. U pripremljenu rupu se ubacuje stabljika crnog bora a dodatna zemlja (humus) se donosi sa obljižnjeg krtičnjaka. Zemlja je dovoljno vlažna, tako da neće biti potrebno dodatno zalijevanje sadnica", naveli su iz Udruženja.

Ovom akcijom udruženje završava aktivnosti na lokalitetu Umoljana i najavljuje buduće aktivnosti od proljeća sljedeće godine, kada prelaze na drugi lokalitet.

"Ne sumnjamo, da će ova dva dana donijeti pregršt lijepih utisaka, smijeha i novih poznanstava. Poseban doživljaj koji ćete ponijeti sa sobom je ponos zbog svog traga, koji ćete ostaviti novim generacijama. Udruženje posebno želi animirati što veći broj djece da bi ih naučili kolika je važnost drveta za njihovu i budućnost njihove djece", kažu iz BeEcoa.

Meteorolozi najavljuju sunčan vikend bez padavina. Vaše je samo da se toplo obučete, ponesete sebi hranu i piće i dobro se zabavite.