BiH
0

Budimpešta sutra zatvara granicu sa Hrvatskom

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Mađarska sutra zatvara granicu sa Hrvatskom, na kojoj je već postavljena visoka ograda, a sada se na nju dodaje i žilet žica, piše "Jutarnji list".

Kod graničnog prelaza Baranjsko Petrovo Selo - Beremend postavljaju se žičani kolutovi, a slično je i uz granicu u Podravini, u opštini Gola i kod Botova.

Mađarski vojnici već dvije sedmice užurbano rade na podizanju bedema između dvije države članice EU, a očekuje se da do kraja sutrašnjeg dana bude postavljena dvostruka ograda duž cijele kopnene granice Mađarske sa Hrvatskom.

Preko službenog prelaza Baranjsko Petrovo Selo i ilegalnog Botovo za dvije sedmice u Mađarsku je ušla većina od gotovo 100.000 izbjeglica, koji su u Hrvatsku prethodno došli iz Srbije.

Žičana ograda postavljena je uz kanal Ždaličica kod Gole i Ždale, kao i kod ilegalnog prelaza u Botovu, kojim je do sada prošlo više od 50.000 izbjeglica.

Mađarski vojnici su za samo dva dana postavili ogradu, čime su u slučaju odluke njihove vlade spremni da zaustave ulazak izbjeglica na svim ilegalnim prelazima u Prekodravlju.

Prema nezvaničnim saznanjima "Jutarnjeg lista", potpuno zatvaranje granice i završetak izgradnje ograde planirani su za kraj ove sedmice, vjerovatno sutra, nakon čega će izbjeglice u Mađarsku moći da uđu samo preko zvaničnih prelaza.

U Hrvatsku je do jučer ujutro ušlo 97.367 izbjeglica i migranata, a u prihvatnom centru u Opatovcu u tom trenutku ih je bilo malo manje od 2.000.