BiH
8

Budimpešta: Razgovori bh. lidera bit će nastavljeni i sutra

Anadolija
Sa sastanka u Briselu
Sa sastanka u Briselu
U Budimpešti već skoro tri sata traje sastanak lidera i delegacija vodećih stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom na kojem se razgovara o konačnom rješenju implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Izvor agencije Anadolija (AA) potvrdio je da će se sastanak po svemu sudeći produžiti, odnosno nastaviti i tokom sutrašnjeg dana. Prema istom izvoru, sastanak zasad ide u dobrom smjeru i dogovor je, uprkos početnoj skepsi većine učesnika, moguć.

Izvor blizak jednoj od stranaka u FBiH pojašnjava za AA da danas, ipak, ne bi trebalo doći do dogovora, te da bi to "po sadašnjem stanju stvari bilo loše".

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović Izrazio je skepsu kako pojedini lideri praktično ne žele da bude postignut dogovor važan za euroatlanski put BiH, te da se pregovori u slučaju "Sejdić-Finci" koriste za pridobivanje simpatija glasača.

Na sastanku u Budimpešti, koji je počeo nešto prije 15 sati učestvuju, lideri Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), dva HDZ-a Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić, Dragan Čović i Martin Raguž, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, te prateće stranačke delegacije.