Prekid zasjedanja nakon 12 sati
0

Budimlić: Zakon će definirati ko kome i zašto odgovara

FENA
Deveta radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) prekinuta je sinoć nakon 12 sati zasjedanja prije rasprave o spornom Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, a predsjedavajuća Skupštine Mirjana Malić najavila je nastavak ove sjednice već naredne sedmice.

Govoreći o Nacrtu ovog zakona, koji je izazvao mnoge reakcije, ministar unutrašnjih poslova KS-a Muhamed Budimlić u izjavi novinarima naglašava da se najveći dio komentara ne zasniva na činjenicama, niti na analizi teksta ponuđenog zakona budući da, kako tvrdi, zakon donosi demokratizaciju i depolitizaciju policije.

Naime, po njegovim riječima zakon nudi jasan i konkretan sistem odgovornosti i ovlasti u sistemu unutrašnjih poslova i njegovim donošenjem tačno će biti definirano ko, kome i zašto odgovara, što do sada nije bio slučaj, ali u skladu s dokumentima Vijeća Evrope.

Upitan da komentira dopis OHR-a o eventualnoj politizaciji policije, ministar kaže da je taj dopis nastao prije nego što je zakon proslijeđen Vladi KS-a te da je zakon proslijeđen i Venecijanskoj komisiji, stručnom tijelu Evropske komisije koje daje mišljenja o pravnoj legislativi, i to u onom trenutku kada je na tekst zakona data saglasnost svih kantonalnih ministarstva u skladu s dogovorenim principima.

"Pismo specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorenssena je zloupotrebljavano kroz medije, jer on se nije usprotivio zakonu, nego je samo rekao da bi bilo dobro sačekati mišljenje Venecijanske komisije", dodaje Budimlić, tvrdeći i da mu Sindikat policije pruža punu podršku, ali ne smiju to javno reći jer zakon čekaju osam godina.

Na kraju je demantirao i navode da je u budžetu za 2012. godinu predviđeno 500.000 KM manje za plaće policajcima, ističući da se s tom cifrom također manipulira te da je budžet za 2012. godinu, kada je u pitanju Ministarstvo unutrašnjih poslova, bolji od ovogodišnjeg.

Predsjednik Sindikata policije Nedžib Đozo, s druge strane tvrdi da 85 posto uposlenika policije koji su članovi sindikata ne podržavaju ovako predloženo zakonsko rješenje te da niko ni Sindikat ni Uprava policije nisu bili upoznati o tekstu zakona.

On, također tvrdi da zakon umnogome utiče na ekonomsko-socijalni status radnika policije te da sindikat smatra da se treba vratiti na doradu, ali i otvoriti dijalog sa sindikatom da bi se usaglasio tekst predloženog zakona.

"U jednoj alineji stoji da ministar uređuje plaće, naknade i sva ostala primanja, a takvo nešto nema nigdje. To treba regulirati Zakon o policijskim službenicima i Zakon o plaćama, a Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je u suprotnosti s ova dva zakona", ističe Đozo.

Bilo kako bilo o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima posljednju riječ dat će zastupnici u Skupštini KS-a.