"Prekršili podzakonski akt"
0

Budimlić onemogućio policiji objavljivanje vijesti i obavještenja

Piše: N. Jamaković
Muhamed Budimlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Budimlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhameda Budimlića Upravi sarajevske policije je onemogućeno da objavljuje vijesti i obavještenja na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Vijest nam je potvrdio direktor Zavoda za informatiku i statistiku KS Timur Gadžo, kazavši da je suspendovan korisnički račun sa kojeg je ovlaštena osoba iz policije objavljivala vijesti i saopćenja na stranici mup.ks.gov.ba.

Mjera prvog čovjeka ministarstva

"Ministrov zahtjev došao je nakon što je na stranici postavljen demanti na tekst objavljen u Dnevnom avazu 15. novembra, a ticao se zapošljavanja četiri namještenika u Upravu policije MUP-a KS. Mi smo uklonili sporni tekst te onemogućili pristup stranici osobi iz policije koja je demanti objavila", rekao je Gadžo za Klix.ba dodajući kako ministar ima pravo posegnuti za ovom mjerom kao prvi čovjek ministarstva.

Iz Uprave policije su jučer, podsjetimo, objavili demanti na tekst Avaza navodeći kako se radi o još jednom cirkusu i ujdurmi SDP-ovog kadra, usmjerenim protiv Uprave policije i komesara Vahida Ćosića. Uslijedio je brz odgovor Budimlića i sporni članak je uklonjen, a Upravi policije je onemogućen pristup objavljivanju vijesti na stranici.

"Stvari su jasne, internet stranica MUP-a KS ne može se koristiti za političke proglase. Uz taj prekršaj, objavljivanjem spornog teksta Uprava je prekršila i podzakonski akt kojim je regulisano da sve vijesti prije objavljivanja na stranici dobiju odobrenje glasnogovornice Ministarstva unutrašnjih poslova KS Nihade Čomor. Sporni je tekst objavljen jučer nakon radnog vremena i mimo znanja glasnogovornice Čomor", rekao je Budimlić za Klix.ba.

Uprava policije vraćena korak unazad

On je dodao da je netačno da policija ne može objavljivati vijesti na stranici. "Oni to mogu činiti u skladu sa podzakonskim aktom, šaljući vijesti i obavještenja glasnogovornici Čomor, kao i dosad. Jedina je razlika što vijesti više neće moći postavljati niko iz Uprave, već će to činiti glasnogovornica Čomor. Međutim, pretpostavljam da će oni sada opstruirati postavljanje vijesti, umjesto da ih šalju glasnogovornici Čomor", zaključio je Budimlić.

Tako je Uprava policije vraćena korak unazad u komunikaciji te sada vijesti mogu slati i šalju medijima telefaxom. Na taj način su iz Uprave policije danas poslali novo pojašnjenje u vezi sa zapošljavanjem četiri namještenika, ističući da je ispoštovana procedura, te ponavljajući kako SDP-ov kadar ne bira sredstva ni način da blokira rad policije.