BiH
0

Budimlić: Dio opozicije u Skupštini KS pokušava izvršiti izbor nezavisnog odbora

FENA
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija BiH još jednom pokušava da ukaže na politički uticaj, odnosno manipulaciju Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom od strane pojedinaca, konkretno komesara i predsjednika Sindikata, a oni su isturena ruka politike SDA, kazao je danas na pres-konferenciji Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo šef Kluba zastupnika te stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Nedžad Fazlija.

On je naveo da je potpredsjednik Komisije za izbor i imenovanja Skupštine Kantona Sarajevo (Elmedin Konaković) uzurpirao pravo predsjedavajućoj Komisije.

"Napravljen je presedan da mimo predsjedavajućeg komisije neko sazove Komisiju na kojoj je, između ostalog, donesena odluka da se ide u daljnju proceduru odnosno sazivanje intervjua s kandidatima za izbor u Nezavisni policijski odbor koji je nelegalno sazvan", kazao je Fazlija, dodajući da predsjednica Komisije Mirjana Malić nije dala saglasnost za sazivanje Komisije.

SDP traži, dodao je Fazlija, da se ova procedura vrati na početak.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić je kazao da je Komisija za izbor i imenovanja u krnjem sastavu pokušava da dođe do prijedloga za članove Nezavisnog odbora, napominjući da konačnu odluku o imenovanju članova Nezavisnog odbora donosi Skupština Kantona Sarajevo.

"Smatram da ovaj postupak nije pravno nevaljan te da nije proveden po proceduri iz najmanje dva razloga. Komisija za izbor i imenovanja je napravila selektivan uži izbor koga će pozvati, a koga neće pozvati, tako da neki od kandidata koji su se prijavili na javni poziv, a koji su u toku 2011. dobili informaciju da će dobiti poziv za razgovor, nisu uopće pozvani na razgovor, dok drugi jesu. Napravljena je neka selekcija koja nije propisana zakonom", kazao je ministar Budumlić.

Dodao je da je značajan dio dokumentacije koju aplikanti podnose prilikom nominacije za članove Nezavisnog odbora su i uvjerenje o nekažnjavanju i uvjerenje o nevođenju disciplinskog postupka i svi su ti dokumenti s rokom trajanja od šest mjeseci.

"Svi ti dokumenti nisu relevantni za sadašnju ocjenu i oni su davno istekli. Ne može se provoditi procedura intervjua s kandidatima koji su u međuvremenu možda kažnjeni disciplinski, osuđivani itd. što je jedan od elementarnih uslova za članove", kazao je Budimlić.

On je podsjetio da je konkurs za članove Nezavisnog odbora objavljen je 22. februara 2011., a da je mandat članova Nezavisnog odbora istekao 30. marta 2011.

Od tada, kazao je Budimlić, različitim manipulacijama se nastojalo spriječiti imenovanje Nezavisnog odbora.

"Ono što sad pokušava dio opozicije u Skupštini KS, obzirom da su došli u priliku da imaju povoljniju situaciju u Komisiji za izbor i imenovanja, jeste da izvrše izbor Nezavisnog odbora i da nastave sa političkim uticajem na komesara. Analizom članova Nezavisnog odbora, ovoga kojem je istekao mandat prošle godine, utvrdili smo da jedan značajan broj članova Nezavisnog odbora su članovi Savjeta SDA. To je bio jedna od ključnih povoda zašto su oni nastojali da zadrže sastav Nezavisnog odbora što je moguće duže", kazao je Budimlić.

Po njegovim riječima, Vlada Kantona Sarajevo traži imenovanje Nezavisnog odbora, ali imenovanje Nezavisnog obora onako kako je to propisano u zakonu i po proceduri.

"Vlada Kantona Sarajevo je u proteklih 18 mjeseci tražila od Nezavisnog odbora i od Skupštine Kantona Sarajevo da se očituje u pogledu brojnih nezakonitih radnje koje je policijski komesar uradio u proteklih 18 mjeseci, a na koje nismo dobili nikakvo očitovanje", kazao je Ministar Budumlić.