BiH
13

Budimirova odbrana: Imamo dokaz koji odbacuje krivično djelo

FENA
Ragib Hadžić (Foto: Anadolija)
Ragib Hadžić (Foto: Anadolija)
"Odbrana predsjednika Federacije BiH Živka Budimira raspolaže dokazom iz računovodstva Predsjednikovog ureda iz kojeg se vidi da je on 31. januara 2013. godine na blagajni za redovne potrebe svojih dužnosti zadužio 500 američkih dolara i 1.000 eura i 6.000 KM, što je opravdavao putnim nalozima i računima, tako da je 26. aprila, kada je uhapšen, kod njega bilo 5.300 KM državnog novca koji je on zadužio svojim potpisom", kazao je Budimirov advokat Ragib Hadžić.

"Riječ je dakle o dijelu novca koji je Budimir zadužio 31. januara ove godine, a ostatak je njegov novac, iz čega jasno proizilazi da se ne radi ni o kakvom mitu i tezama Tužilaštva BiH po tom pitanju", kazao je Budimirov advokat.

Advokatski tim Živka Budimira jučer je predao apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se žali na povredu ljudskih prava i sloboda predsjednika Federacije BiH prilikom njegovog pritvaranja.

Apelacijom je zatraženo od suda da preispita nadležnost Suda BiH u ovom konkretnom predmetu, a postavljeno je i pitanje zakonitosti pribavljenih dokaza u vezi s upadom policije i pretresom, ali i ukupnim političko-medijskim ambijentom stvorenim oko tog predmeta.

Prema mišljenju odvjetnika Hadžića, cjelokupan taj ambijent, popraćen medijima i kamerama, dovodi u pitanje pravičnost suđenja i postupka jer sud treba da je nepristrasan i nezavisan što, prema njegovom mišljenju, u ovom slučaju ne ostavlja takav dojam samim određivanjem pritvora, kao najtežoj mjeri čovjeku koji je tek pod sumnjom.

Predsjednika FBiH su, po nalogu Tužilaštva BiH, 26. aprila uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, a Sud BiH mu je odredio jednomjesečni pritvor.

Budimir i grupa uhapšenih u akciji "Patriot" dovode se u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije u vezi sa organiziranim kriminalom, zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i protuzakonitim posredovanjem.