BiH
0

Budimir: Za pomilovanja nisam dobijao nikakve protuusluge

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjem nastavku 17. vanredne sjednice razmatrat će zaključke pet od osam članova ad hoc komisije za pokretanje postupka za ispitivanje da li je predsjednik FBiH Živko Budimir dostojan njegove visoke funkcije i da li je prekršio položenu zakletvu.

Hoće li navedeni zaključci biti usvojeni ili ne, još uvijek nije poznato. Iz Kluba HDZ-a 1990 poručili su da će se o ovom pitanju očitovati nakon što ad hoc komisija predstavi zaključke.

"Mi ćemo u toku dana donijeti svoj stav", bio je kratak odgovor Slavice Josipović iz HDZ-a 1990.

Ni u Stranci za BiH još uvijek nisu zauzeli stav kada je riječ o podršci zaključcima za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira.

"Klub SBiH će nakon diskusije i analize rada komisije donijeti svoj stav", kazao je Omer Vatrić. Ni u Klubu Saveza za bolju budućnost još uvijek nisu donijeli odluku o podršci zaključcima.

Nakon izlaganja predsjednika ad hoc komisije Mirnesa Alagića, zastupnicima se obratio i predsjednik FBiH Živko Budimir. On je zastupnicima obrazložio statistiku pomilovanja svih dosadašnjih predsjednika FBiH. On je dodao da je broj pomilovanja za vrijeme njegovog mandata mnogo manji od njegovih prethodnika.

"Kada je u pitanju moj mandat, ukupan broj molbi za pomilovanje je 1.116", kazao je Budimir. On je još jednom demantirao da za pomilovanja nije dobijao nikakve protuusluge, pozivajući se na mišljenje Ustavnog suda BiH, kojim je njegovo pritvaranje proglašeno neustavnim.

U svom mišljenju, Ustavni sud BiH je naveo i to da Budimir nije imao obavezu konsultirati se s potpredsjednicima kada je riječ o pomilovanjima.