"Ne trpim pritiske"
60

Budimir: Za izlazak iz krize trebalo je raspisati nove izbore

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Najbolje rješenje za izlazak iz krize u kojoj se nalazi Federacija Bosne i Hercegovine od šestog mjeseca prošle godine bilo je raspisivanje novih izbora jer je ovakva situacija i svojevrsna prevara birača te bi se na taj način mogla imenovati nova Vlada FBiH, kazao je večeras u intervjuu za TV1 predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

On je ponovio svoje poznate stavove o tome da se za imenovanje nove Vlade FBiH trebaju poštovati Ustav i zakoni, a jedna od mogućnosti za to je da Parlament FBiH raspusti sadašnju Vladu FBiH za što se čekalo pet mjeseci.

Govoreći o složenoj političkoj situaciji na državnoj i federalnoj razini, Budimir kaže da ta kriza traje od devedesetih godina, a jedna od posljedica toga je i ekonomska kriza te je naglasio da se ne treba "takmičiti" u tome u kojem od dva entiteta je kriza veća nego u kojem od dva entiteta je bolje.

Izrazio je uvjerenje da bi se socijalni buntovi koji su uslijedili u Republici Srpskoj i kakve je moguće očekivati u Federaciji BiH u drugim zemljama dogodili mnogo ranije da su te zemlje u socijalnoj situaciji u kakvoj je BiH.

Napomenuo je da se situacija na državnoj razini i formiranje nove parlamentarne većine prenijela i na Federaciju BiH, ali i obratno te je ocijenio da "šestorka", koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990, nemaju kapaciteta za donošenje konkretnih rezultata za građane BiH, a taj kapacitet nije imala ni državna vlast u kojoj su bili članovi Stranke demokratske akcije (SDA). Poručio je Budimir i da je sasvim jasno da s ovakvim uređenjem i sa ovakvim nefunkcioniranjem države BiH, teško se može kretati ka euroatlantskim integracijama odnosno ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Govoreći o saradnji sa svoja dva potpredsjednika Mirsadom Kebom (SDA) i Svetozarom Purdarićem (SDP) naglasio je da među njima nema problema u ljudskim odnosima, ali da problemi nastaju kada je potrebno implementirati stranačke interese na pozicijama na kojima su, a Budimir je potvrdio da s Pudarićem nije ni razgovarao o rekonstrukciji Vlade FBiH.

Podsjeća i da još uvijek nisu imenovane sudije Ustavnog suda FBiH oko čega nema saglasnosti predsjednika i dva potpredsjednika FBiH iako su procedure vrlo jasne.

No ističe da ga nije iznenadilo što potpredsjednik FBiH Kebo do sada nije reagirao na situaciju oko krize vlasti u FBiH i rekonstrukcije Vlade FBiH i niti to što je sada reagirao, a na pitanje da li su sada pritisci na njega prestali kada je Kebo zauzeo stav o tom pitanju, Budimir ističe da ne trpi bilo kakve pritiske niti im je izložen.

Podsjetio je na obavezu iz platforme o donošenju Zakona o Vladi FBiH kojim bi se spriječilo preglasavanje u Vladi te naveo da to nije ispoštovano, a to ne bi trebao biti problem jer su članovi HDZ-a bili oni koji su najčešće istupali s podatkom da su 200 puta preglasani.

"Na moj upit o tome premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je kazao da dok je Hrvatska stranka prava (čiji je Budimir član), u vlasti njima to ne predstavlja problem, ali kada bi HDZ ušao u Vladu onda mi bili protiv toga jer se boje da bi oni takav mehanizam koristili za ucjene, a ne za stvarnu zaštitu vitalnih interesa Hrvata u Federaciji BiH", kazao je Budimir.

Na pitanje zašto je promijenio odluku kada je u pitanju vraćanje Desnice Radivojevića na poziciju ministra u Vladu FBiH, Budimir je kazao da se u razgovoru s njim nakon presude Ustavnog suda FBiH uvjerio u korektnost ministra Radivojevića.

"On mi je tada rekao da mene ne smatra odgovornim za ovo stanje, te istaknuo da više ne isključuje mogućnost da je dao svoju suglasnost na aktiviranje ostavke o kojoj je SDA govorio. Kazao je i da se sada osjeća izmanipuliranim te da će ukoliko se vrati na funkciju ministra raditi samo u interesu građana", pojasnio je Budimir.

Na kraju intervjua za TV1 predsjednik Budimir ponovio svoj stav kada je u pitanju revizija branitelja ističući da je potrebno donijeti izmjene važećeg Zakona o reviziji branitelja, a posebno je naglasio da se ona ne provodi isto na pripadnike HVO-a i Armije BiH, ali ni na sve pripadnike unutar jedne skupine nego se provodi po tome "kojoj političkoj opciji pripadaju, što se ne bi smjelo raditi na tako osjetljivoj populaciji".