Predsjednik Federacije u Posavini
1

Budimir: Unaprijediti odnose između Bošnjaka, Hrvata i Srba u FBiH

FENA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir boravi u Posavini, a cilj posjeta su razgovori s lokalnim dužnosnicima u vezi realizacije povratka Hrvata ali i pripadnika drugih naroda prognanih iz Posavine.

Predsjednik Budimir posjetu je započeo susretom s načelnikom Općine Gradačac Fadilom Imširovićem.

Naglasio je da dužnosnici svih nivoa vlasti u BiH interventno trebaju raditi na razvoju privrede i stvaranja viška vrijednosti, a ne trgovine uvoznim proizvodima i pozvao načelnika Imširovića da ta lokalna zajednica izradi konstruktivne prijedloge za privredni razvoj općine i uputi ih višim nivoima vlasti.

"Taj stav predsjednika Budimira ne odnosi se samo na ovu, nego i ostale lokalne zajednice. Dogovoreno je, na prijedlog predsjednika Budimira, da općina, nakon lokalnih izbora, formira radnu grupu koja bi dala prijedlog izmjena i dopuna postojećeg Izbornog zakona s ciljem definiranja minimalne kvote za postizanje zastupljenosti predstavnika naroda u Općinskim vijećima", navodi se.

Tokom današnjih razgovora Živko Budimir govorio je i o aktualnoj političkoj situaciji i budućnosti BiH, te kazao da je nužno u Federaciji BiH unaprijediti odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali i Srba, kako se vlastima Republike Srpske ne bi ostavio prostor za optužbe na račun federalnih dužnosnika kojim pravdaju nepravedan odnos dužnosnika RS-a prema nesrpskom stanovništvu u tom entitetu.

"Rješenje problema treba početi u Federaciji BiH i to je preduvjet za jačanje zajedničkih institucija BiH", kazao je predsjednik Budimir, saopćio je Ured za odnose s javnošću predsjednika FBiH.