"Cenzus vrši diskriminaciju"
0

Budimir traži ocjenu ustavnosti Zakona o ratnim priznanjima

Sarajevo-x.com
Živko Budimir
Živko Budimir
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir podnio je Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih porodica, saopćeno je iz Budimirovog kabineta.

Prema članu 5. ovoga Zakona dobitnici najvećih ratnih priznanja i odličja imaju pravo na mjesečni novčani dodatak uz penziju, uz plaću i uz novčanu naknadu za vrijeme neuposlenosti, odnosno imaju pravo na novčani dodatak po osnovu dodijeljenog ratnog odličja neuvjetovano bilo kakvom diskriminacijom.

Sve navedeno je sukladno odredbama Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je sastavni dio Ustava Federacije BiH. Međutim, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih porodica, uvjetovano je ostvarivanje navedenih prava prihodovnim cenzusom.

Predsjednik FBiH traži ocjenu ustavnosti jer je njegov pravni tim utvrdio kako cenzus vrši diskriminaciju među nositeljima ratnih odličja u odnosu na njihova primanja. Naime, odlikovanje se svrstava u socijalnu kategoriju, iako to nije, te oni koji su danom stupanja na snagu cenzusa (01. maja 2010.) imali primanja veća od 2.000 KM, bez obzira na ratne zasluge, nisu ostvarili pravo na novčani dodatak. Čak i ako su im u međuvremenu primanja znatno smanjenja, ova kategorija dobitnika ratnih priznanja nema pravo naknadno potraživati ostvarenje svojih prava. No, dobitnici ratnih priznanja koji su u vrijeme stupanja cenzusa na snagu imali primanja manja od 2.000 KM, a danas su im lična primanja znatno veća i premašuju sporni iznos, imaju pravo i dalje primati novčani dodatak.

"Predsjednik Budimir je u obrazloženju Zahtjeva za ocjenu ustavnosti, između ostalog, naveo je kako primanja po osnovu plaće i/ili penzije ostvarene po bilo kojem osnovu, što podrazumijeva i one ostvarene u inozemstvu, ne mogu biti uvjet za ostvarivanje prava iz Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih porodica. Iz svega navedenog, jasno je da Zakon nije dobro definiran te predsjednik Budimir podsjeća kako provođenje načela jednakosti građana pred Zakonom treba biti temeljno načelo ostvarivanja i realizacije demokratske vlasti", naodi se u saopćenju.