Predsjednik Federacije BiH
0

Budimir: SDP uvodi anarhiju i bezakonje rušeći ustavni poredak

Piše: J. H.
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je na današnjoj konferenciji za medije govorio o teškoj političkoj situaciji u kojoj se našla Bosna i Hercegovina nakon SDP-ovog zahtjeva za promjenu vlasti na svim nivoima. Kako je kazao, premijer i nekoliko ministara u Vladi FBiH donijeli su protuustavne odluke o smjeni nadzornih odbora javnih preduzeća.
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Budimir smatra kako je uspostavljanje nove parlamentarne većine i izvršne vlasti na nivou kantona sa novim koalicijskim partnerima urađeno u skladu sa zakonom i propisanim procedurama. Međutim, kada je pokrenuo proces konsultacija sa dva HDZ-a, SDP-om i SBB-om, jedino se predsjednik Saveza za bolju budućnost odazvao pozivu.

"Nažalost, predsjednici političkih stranaka nisu se odazvali mom pozivu. Kako mi nisu obrazložili razloge takvih stavova, ja sam shvatio kako oni smatraju da predsjednik FBiH za njih nije relevantan politički faktor sa kojim trebaju razgovarati", kazao je Budimir.

Kako je izjavio, uprkos protivljenju ministara u Vladi FBiH iz ostalih stranaka, SDP je sa premijerom Nerminom Nikšićem na čelu na dneveni red Vlade FBiH predložio i uvrstio razrješenje nadzornih odbora u javnim preduzećima EP HZHB, EP BiH, BH Telecom, HT Mostar, BH Pošta i Pošta Mostar, bez ikakve prethodne najave ili rasprave, koja bi ukazivala na loše poslovanje tih javnih preduzeća.

"Ovaj čin je posljedica bezočnog i grubog politiziranja javnim preduzećima ili, bolje rečeno, pokušaj zloupotrebe ovih preduzeća u svrhu pokazivanja političke sile i zastrašivanja svih onih koji imaju hrabrosti oduprijeti se protuustavnoj i naslinoj promjeni vlasti u FBiH i BiH.

Budimir je iznenađen ponašanjem premijera Nikšića i ministrima iz SDP-a, koje je "isključivo posljedica stranačkih stavova i opredjeljenja, protuustavnog, protuzakonitog i nasilnog ovladavanja javnim preduzećima u vlasništvu FBiH".

"To je čin nepoštivanja Ustava, institucija i zakona FBiH te predstavlja rušenje ustavnog poretka, što vodi bezakonju i anarhiji, odnosno vladavini jačeg", kazao je Budimir.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kako je kazao predsjednik FBiH, razrješenje Desnice Radivojevića (SDA) dužnosti ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH je urađeno uz poštivanje zakona i Ustava FBiH.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Predsjedništvu BiH bili su i predstavnici i ministri SDA, NSRzB, i HSP-a.