Sastanak u Predsjedništvu FBiH
6

Budimir: Proces imenovanja sudija Ustavnog suda ne zavisi od mene

Piše: J. Hadžiahmetović
Živko Budimir (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik FBiH Živko Budimir i dva potpredsjednika Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo održali su danas sastanak na kojem su razmotrili prijedlog za imenovanje trojice sudija Ustavnog suda FBiH.

Iako je Pudarić očekivao da Budimir danas ponudi svoju konačnu odluku na saglasnost o imenovanju trojice sudija Dragice Dragičević, Mladena Srdića i Šahbaza Džihanovića, to se ipak nije desilo. Na pitanje novinara da li je s liste kandidata izbrisano Džihanovićevo ime, Pudarić je odgovorio da, koliko on zna, nije.

"Budimir tvrdi da mu treba dodatno vrijeme da dovrši provjere koje je počeo", kratko je prokomentarisao Pudarić nakon sastanka. Budimir kaže kako proces provjere kandidata još uvijek traje.

"Zatražene su određene informacije od Ministarstva civilnih poslova BiH. Ja se nadam da će te informacije doći za dan-dva. Kada provjere budu stigle, imat ćemo konačan rezultat. Lista je još uvijek onakva kakva je bila sa troje predloženih sudija o kojima se govorilo. Vidjet ćemo da li će lista ostati takva ili ne", kazao je Budimir.

On je dodao kako se ne vrši provjera sva tri kandidata jer je provjera dva kandidata obavljenja u prethodnom periodu.

"Ovaj proces traje skoro godinu i po. Došlo je do promjene jednog od kanidata i sasvim je prirodno i očekivano da ja kao predlagač imam pravo izvršiti određene provjere svih kandidata prije nego što uputim takav prijedlog prema Parlamentu FBiH", pojasnio je Predsjednik FBiH.

Cijeli proces imenovanja novih sudija, tvrdi, ne zavisi od njega, već od brzine provjere informacija o određenim aktivnostima koje su se provodile u proteklom periodu.

"Ako budem zadovoljan i ako ne bude osnova za bilo kakvo eliminiranje nekog od kandidata, onda ću postupiti onako kako se i očekuje. Ako ne, onda ćemo razgovarati o ostalim kandidatima na listi uspješnih kanidata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. U svrhu otklanjanja bilo kakave spekulacije o tome da se ovim želi kupiti vrijeme ili nešto drugo, ja sam danas predložio dvojici potpredsjednika da razgovaraju o drugim kandidatima ako je njima bitno isključivo pitanje vremena. Međutim, stav potpredsjednika je da će pričekati dok dođe dokument i da nećemo raspravljati o drugim kandidatima", kazao je Živko Budimir.