BiH
18

Budimir počeo davati iskaz pred komisijom Predstavničkog doma

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir počeo je davanje iskaza pred ad hoc komisijom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja treba da utvrdi njegovu dostojnost za obavljanje predsjedničke funkcije.

Pitanja na koja Budimir odgovara odnose se na to da li smatra da je prekršio neke odredbe Zakona o pomilovanju, da li je postupao u skladu sa svečanom izjavom koju je dao pri preuzimanju dužnosti, te da li je i na koji način na njega vršen pritisak da bude izvršena smjena vlasti u Federaciji.

Jedno od pitanja je i da li smatra da je trebalo da prenese ovlaštenja na nekog od potpredsjednika FBiH.

Sjednica komisije počela je u 11.00 sati raspravom njenih članova o usvajanju dnevnog reda. Pet članova komisije izjasnilo se da iskaz od Budimira bude uzet na samom početku sjednice, dok su tri člana bila protiv toga.

Članovi Komisije Irfan Ajanović, Ivan Jurčić i Željko Asić smatrali su da komisija treba da obustavi rad koji je odlukom Ustavnog suda BiH doveden u pitanje. Oni smatraju da komisija treba poštivati Ustav i odluku Ustavnog suda kojom je usvojena apelacija Budimira.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja, određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

Sud BiH donio je 24. maja rješenje da Budimir bude pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju Budimirovog advokatskog tima kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rješenje o pritvoru, pošto nisu postojali dokazi za njegovo pritvaranje.

Predsjednik Federacije BiH potom je pušten iz mostarskog zatvora, gdje je bio u pritvoru skoro mjesec dana. On je u ponedjeljak, 27. maja, došao u svoj kabinet u Sarajevo gdje je nastavio da obavlja redovne aktivnosti.