"Ovdje vladaju dvostruki kriteriji"
16

Budimir: Odluku o sudijama sam donio pod pritiskom i protiv svojih uvjerenja

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Delegati SDP-a i stranaka okupljenih oko njih na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH oštro su branili predloženog kandidata za sudiju Ustavnog suda FBiH iz reda Bošnjaka Šahbaza Džihanovića, odnosno insistirali na njegovom imenovanju.

Većina u Klubu Bošnjaka protivi se njegovom imenovanju, kao i pojedini delegati iz drugih klubova, navodeći da se radi o osobi koja nema moralni integritet za obavljanje tog posla, zbog Džihanovićeve uloge u nelegalnom dodjeljivanju državljanstava naše zemlje tokom rata, kada je bio konzul u Minhenu.

Delegatkinja Elvira Abdić-Jelenović diskutujući o ovoj temi, pitala je kako je moguće, ako se radi o osobi koja nema moralni integritet i koja je navodno počinila kriminal, da mu je omogućeno da obavlja funkciju sudije u Sudu BiH.

Oštro je reagirala i delegatkinja Vesna Saradžić iz Kluba Srba, odnosno iz SDP-a, kazavši da nije moralno da delegati iz SDA bilo kome drže pridike kako neko nema radnog iskustva, moralnog integriteta ili da je kandidat za sudiju neke stranke.

"Znamo za osobu koja je imenovana za sudiju Ustavnog suda BiH bez adekvatnog radnog iskustva i to samo 24 sata nakon što je razriješena stranačkih funkcija", kazala je Saradžić, misleći pri tome na Seadu Paravlić koja je bila član SDA.

Domu naroda se obratio i Živko Budimir, predsjednik Federacije, kazavši da je odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda uputio u parlamentarnu proceduru pod pritiskom, protivno svojim uvjerenjima.

"Ovdje u ovom Domu prisutni su dvostruki kriteriji. Oni su bili prisutni i prije, samo je pitanje čiji je interes tog trenutka zastupljen i na kakav način se stvari postavljaju. Kada sam potposio odluku o imenovanju jasno sam rekao cjelokupnoj javnosti da sam to uradio protivno svojim uvjerenjima. Uradio sam to pod pritiskom okolnosti u kojima se nalazi FBiH, a zbog nemogućnosti drugačijeg dogovora sa dvojicom dopredsjednika. Sporan je bio isključivo Šahbaz Džihanović za koga sam ja tražio dodatne provjere pošto sam u svoj ured primio izvještaj Komisije koja je utvrdila da je Džihanović u Minhenu izdavao državljanstva BiH protivno važećim zakonima. Tražio sam i informacije od određenih institucija odakle sam dobijao odgovore da nisam ovlaštena osoba koja može da ih dobije. Oni koji su mi takve odgovore davali, davali su ih opet na temelju stava kojeg sam maloprije definirao samo jednom sintagmom, a to su dvostruki kriteriji. Potpuno se slažem sa Abdić-Jelenović koja je kazala da nam pravosuđe nije nezavisno, to je moje lično uvjerenje. Ako nam je takvo pravosuđe onda sebi ne trebamo postavljati pitanje kako je moguće da neko ko ima takvu mrlju u biografiji, da se tako izrazim, može postati sudija Suda BiH. Zahvaljujući ovom predmetu došao sam do spoznaja koje su meni šokantne i neprihvatljive. Ponavljam još jednom, ovu odluku potpisao sam protivno svojim uvjerenjima", kazao je između ostalog Budimir.

Nakon obraćanja predsjednika FBiH uslijedila je pauza koju je tražio Klub Hrvata.