Predsjednik vs premijer
152

Budimir odbio Nikšićev zahtjev za smjenu osam ministara u Vladi FBiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH odbio je zahtjev premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića za smjenu osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak.
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ovu odluku Budimir je saopštio na današnjoj pres konferenciji.

"Do okončanja postupka pred pravosudnim institucijama Federacije BiH ne prihvaćam prijedloge predsjednika Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića od 10. decembra za razrješenje osam ministara u Vladi FBiH", kazao je Budimir u obrazloženju svoje odluke pozivajući se na poštivanje svih ljudskih prava, zakona i Ustava BiH i FBiH i u skladu sa njegovim ustavnim nadležnostima i činjeničnog stanja.

Predsjednik Federacije BiH pozvao je premijera Nikšića i sve ministre u Vladi FBiH da bez daljnjeg odlaganja nastave sa radom.

Na upit da li je razmatrao zahtjev osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, Budimir je kazao kako ga još uvijek nije uzeo na razmatranje.

"I ako ga uzmem u razmatranje, vjerovatno će stav biti isti ovakav jer ja nisam nadležan presuditi da li je neko postupio protivno zakonu i Ustavu. Za to postoje nadležne pravosudne institucije", kazao je Budimir.

Međutim, Budimir je žestoko je kritikovao Nikšića zbog odluke u slučaju produženja mandata Ramizu Džaferoviću na mjestu direktora Razvojne banke FBiH.

"Smatram da je predsjednik Skupštine Razvojne banke FBiH Nermin Nikšić grubo prekršio Zakon o Razvojnoj banci FBiH, Statut i Poslovnik o radu. Potpisivanjem odluke je nezakonito i nestatutarno preuzeo ovlasti Skupštine RB, odnosno svih ministara u Vladi FBiH", kazao je predsjednik FBiH.

"Suspendirajući time pravnu državu, Nikšić je ovim ponizio sve ostale ministre u Vladi FBiH pa i one iz SDP-a. U pravnoj državi ne može izvršna vlast svojim nezakonitim radnjama pravdati svoje postpuke tobožnjom zaštitiom bilokakvih viših interesa", dodao je Budimir.

Podjestimo, Nikšić je prije deset dana zvanično zatražio da Budimir donese odluku o smjeni "neposlušnih" ministara koji su odlučili napustiti sjednicu Vlade Federacije BiH nakon čega su uslijedile međusobne optužbe.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dan poslije, poslanički klubovi SDA, NSRB i HSP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputili su zajednički zahtjev predsjedniku FBiH Živku Budimiru da razriješi dužnosti premijera FBiH Nermina Nikšića.

Jerko Ivanković Lijanović (NSRB), Sanjin Halimović (SDA), Adil Osmanović (SDA), Salmir Kaplan (SDA), Vjekoslav Čamber (HSP), Erdal Trhulj (SDA), Ante Krajina (HSP) i Milorad Bahilj (NSRB) podnijeli su krivičnu prijavu protiv Nikšića zbog, kako su naveli, "nezakonitog, ličnog imenovanja direktora Razvojne banke FBiH, zatim protuzakonitog utvrđivanja budžeta FBiH za 2013. godinu te neprimjereno opstruiranje rada Vlade Federacije BiH kroz nesazivanje njenih sjednica, iako su na čekanju brojna pitanja vrlo značajna za Federaciju BiH i njene građane".

Navedenih osam ministara vjeruju kako je Nikšić donio jednostranu odluku kojom je u svojstvu predsjednika Skupštine Razvojne banke FBiH 21. novembra stavio izvan snage odluku Nadzornog odbora banke i produžio mandat postojećoj Upravi banke s Ramizom Džaferovićem na čelu.

Ministri su mišljenja kako je Nikšić preuzimajući ingerencije Nadzornog odbora Razvojne banke, Džaferovića ostavio na direktorskoj poziciji do daljnjeg iako je 28. novembra trebala biti izabrana nova Uprava, a samim tim i novi direktor banke.