BiH
6

Budimir: Nisam kriv, na sudu sam zato što nisam potpisao smjenu Vlade FBiH

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH optužen za zloupotrebu položaja, negirao je danas u Općinskom sudu u Sarajevu krivnju za krivična djela koja mu se stavljaju na teret. On je istakao da se nalazi u sudnici samo zato što nije potpisao smjenu Vlade FBiH te da se protiv njega vodi politički proces.

Iako je Ragib Hadžić, advokat optuženog Budimira, na samom početku ročišta uložio primjedbe zbog kojih, prema njegovoj tvrdnji, nisu bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje ročišta, Rozita Šimić, sutkinja za prethodno saslušanje Općinskog suda u Sarajevu,k odbila je te primjedbe te je ročište za izjašnjenje o krivnji ipak održano.

Ne razumije optužnicu

No, prethodno Budimir je kazao sutkinji kako on uopće ne razumije zašto se nalazi u sudnici.

„Ja ne razumijem ovu optužnicu, ne razumijem zašto sam ovdje jer, nisam kriv. Zaista ne znam šta se ovim želi reći“, kazao je Budimir na ročištu.

Nakon što je prvooptuženog poučila o njegovim pravima, a kada je u pitanju izjašnjenje o krivnji, sutkinja je optuženog pitala da li se osjeća krivim za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

„Nisam kriv“, kazao je Budimir pet puta i to pojedinačno za svako krivično djelo koje mu se stavlja na teret te dodao da se on u sudnici nalazi samo zato što nije potpisao smjenu Vlade FBiH.

Budimir se optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tereti za krivična djela zloupotreba položaja, primanje dara i mita te nezakonito posredovanje i to u sticaju sa drugim krivičnim djelima.

Nakon Budimirovog izjašnjenja o krivnji, da nisu krivi za krivična djela koja im se stavljaju na teret kazali su i ostali optuženi odnosno Petar Barišić koji se sumnjiči za protuzakionito posredovanje i zloupotrebu položaja, Saud Kulosman kojem se na teret stavlja davanje dara i protuzakonito posredovanje, Željko Asić koji se krivi za nezakonito posredovanje te Hidajet Halilović. Ročištu nije pristupio jedino Armin Kulovac koji je ranije priznao krivnju za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Pomilovanja, odjeća, predmeti za ličnu upotrebu

Inače, Budimira se tereti da je djelujući sa drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Također, Živka Budimira se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Osim Budimira, optužen je i federalni zastupnik Željko Asić za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju.