BiH
3

Budimir: Nikada neću podržati reviziju Ministarstva za pitanja boraca

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na drugom nastavku vanredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta osim federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukana Heleza, koji je prezentirao Informaciju o stanju prava boračke populacije i predsjednik Federacije Živko Budimir delegatima je predao Informaciju o provedbi revizije korisnika braniteljskih prava.

U Informaciji se navodi da se "početak provedbe revizije odvijao u normalnom i razumnom okruženju i u tom periodu nije bilo skoro nikakvih problema, te da problemi počinju sa formiranjem nove Vlade Federacije i imenovanjem novog ministra za pitanje branitelja“.

Nakon toga, stoji u Informaciji, "počinje institucionalno i protuzakonito nasilje nad korisnicima prava-prvenstveno pripadnicima HVO, ali i nad pripadnicima Armije koji se nisu uklapali u politički koncept resornog ministra“.

Budimir, kao bivši general HVO-a, komentirao je činjenicu, koja stoji u Informaciji o stanju prava boračke populacije sa analizom primjene zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za period juli 2010. do 31. marta 2014. godine, koju je Vlada Federacije prihvatila 9. aprila.

"Spominje se cifra da je 580 hiljada onih, koji se vode kao bivši pripadnici Armije RBiH i HVO-a, od čega je oko 190.000 pripadnika HVO-a. Mi koji smo bili u ratu znamo da ti brojevi nisu tačni . Ti brojevi proizilaze iz certifikata, koje je dobijao svako. To je osnov za privatizaciju. Sve ono na čemu insistiram je da ako ćemo provoditi reviziju da je provodimo po jednakim kriterijama za sve ili ju je bolje ne provoditi", kazao je Budimir.

Istakao je da se ubraja u one, koji su bili sudionici ovog rata i koji žele da se revizija provode, ali da "nikada neće podržati reviziju na način kakav od 2010. godine provodi federalno Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata“.

Također, predsjednik Federacije BiH osvrnuo se na jedan broj pripadnika HV-a i HVO-a, koji je ostvario pored mirovina koje primaju u Hrvatskoj i redovite mjesečne naknade u BiH.

Tako je kazao da ostvarivanje prava bivših pripadnika HVO-a u Hrvatskoj, nema nikakve veze sa onim što bivši pripadnici HVO-a ostvaruju u BiH.

Dodao je da ne stoji iza blokada ustanova, kako se želi predstaviti u javnosti.

Ustavni sud FBiH naveo je, ističe Budimir, da je revizija upravni postupak, u kojem mora učestvovati i ona strana na koju se ta revizija odnosi.

"Treba se pronaći način da Zakon o reviziji provodi sukladno zakonu", poručio je u današnjem obraćanju delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH.