BiH
0

Budimir: Neizglasavanje sudija ne znači blokadu procesa

FENA
Živko Budimir (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik FBiH Živko Budimir stava je da jučerašnje neizglasavanje liste sudija za Ustavni sud FBiH ne znači da je proces imenovanja blokiran.

Obrazložio je to činjenicom da proces ovim nije okončan, odnosno da Odluka o imenovanju treba biti dostavljena predsjedniku i dopredsjednicima FBiH da bi se našlo rješenje za okončanje imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

To ne ovisi samo o njemu nego i o dopredsjednicima FBiH i nikakva tumačenja ne može dati prije nego se konsultira s pravnim savjetnicima, ali i sačeka mišljenje Ureda visokog predstavnika.

Budimir će i dalje ostati pri svom kandidatu za Ustavni sud FBiH iz reda hrvatskog naroda, Dragice Dragičević.

"Ovakav stav proistječe iz činjenice da glasanje protiv Dragičević nema čvrstu i objektivnu argumentaciju, osim, njene biografije u kojoj "smetnju" predstavlja to što, za razliku od nekih drugih kandidata VSTV-a, Dragica Dragičević se još otprije protekloga rata izjašnjava kao Hrvatica, kako se izjašnjava i njena porodica", napisao je Budimir u saopćenju za javnost.

Istakao je da, ukoliko se takva ironija koristi za blokadu imenovanja sudija Ustavnog suda u nedostatku pravih argumenata protiv kandidatkinje Dragičević, to govori o nepoštivanju najviše sudske instance i, na koncu, etike.

Budimir ne komentira to što je Klub Bošnjaka u Domu naroda pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju kandidat Šahbaz Džihanović jer, kako kaže, to trebaju komentirati birači koji su delegate u Dom izabrali.

"Svoju odgovornost i obvezu sam ispunio i poslao listu sudija u parlamentarnu proceduru i pokazao da odgovorno obnašam svoju dužnost uprkos tome, kako sam to nekoliko puta kazao, što sam odluku o jednom kandidatu donio protivno svojim uvjerenjima. Zakonodavna vlast je ta koja donosi krajnju odluku i donijela je, a, ukoliko želimo proces okončati, Odluka o sudijama treba biti vraćena predsjedniku i dopredsjednicima FBiH", naglasio je Budimir.

Dodao je da se na listi VSTV-a nalaze i druga imena uspješnih kandidata za Ustavni sud FBiH i da proces nije blokiran.