BiH
0

Budimir i Voorst Tot Voorst o ekonomiji u BiH

FENA
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir primio je danas ambasadora Kraljevine Holandije u BiH Swedera van Voorsta tot Voorsta, saopćeno je iz predsjednikovog kabineta.

Razgovarano je o političkom i ekonomskom odnosu dviju zemalja te o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Ambasador Van Voorst tot Voorst je istakao kako Bosna i Hercegovina ima punu potporu Holandije u trasiranju euroatlantskog puta i ostvarenju napretka u svim bitnim društvenim segmentima. Istakao je potencijale tržišta Bosne i Hercegovine, kazavši kako postoji veliki prostor za ulaganja u BiH.

S tim u svezi, pozvao je na stvaranje pozitivnog ulagačkog ozračja, koje bi privuklo brojne ulagače iz Holandije i drugih evropskih zemalja.

Predsjednik Budimir je kazao kako je za napredak Bosne i Hercegovine iznimno važno postići ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ne zanemarujući, pri tom, položaj nacionalnih manjina.

Istakao je važnost suzbijanja kriminala i korupcije, povratka prognanih i raseljenih osoba te poboljšanje životnih uslova socijalno najugroženijih kategorija.

"Očigledno je da se ništa od ovoga ne može ostvariti bez gospodarskog razvoja, stoga je poboljšanje ozračja za razvoj ekonomije prioritet mog djelovanja i djelovanja Vlade Federacije BiH", kazao je predsjednik Budimir.

Istakao je da se već aktivno radi na uklanjanju nepovoljnih zakonskih rješenja koja su prepreka stranim ulaganjima.

Razgovarajući o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, sagovornici su naglasili potrebu za političkim dijalogom i kompromisom, kako bi se konačno uspostavila funkcionalna vlast na državnom nivou.