BiH
3

Budimir danas na sastanku sa političkim liderima

SRNA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razgovarat će danas sa predstavnicima sedam političkih stranka o pronalaženju rješenja za aktuelnu političku situaciju u tom entitetu nakon ponovne blokade institucija vlasti.

Na sastanak su pozvani lideri SDA Sulejman Tihić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HSP-a BiH Zvonko Jurišić, HDZ-a 1990 Božo LJubić i Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SBB-a Fahridin Radončić najavili su da neće prisustvovati današnjem sastanku zbog ranije preuzetih obaveza.

Stavove SDP-a predstavljat će predsjednik Glavnog odbora stranke Svetozar Pudarić, dok će iz SBB-a to biti predsjednik Glavnog odbora stranke Fehim Škaljić.

Pudarić je ranije rekao Srni da će na sastanku kod Budimira ponoviti stav ove partije da nova federalna vlada treba da bude formirana u skladu sa parlamentarnom većinom.

HDZ BiH i HDZ-a 1990 najavile su da se neće odazvati pozivu Budimira.

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota rekao je da sastanak kod Budimira nije u funkciji rješenja, već daljih opstrukcija. Za HDZ-a 1990 se, kako je rekao portparol stranke Veso Vegar, "dogodilo - što se trebalo dogoditi" i sada to treba da bude uvaženo.

SDA će danas predstavljati Amir Zukić i Asim Sarajlić. Oni će, kako je rekao portparol SDA Erdal Selmanović, podsjetiti na činjenice koje su dovele do pokretanja procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda federalnog Parlamenta na vanrednoj sjednici u petak 15. februara.

Na sastanak dolaze HSP BiH i Narodne stranke "Radom za boljitak". HSP BiH će predstavljati zamjenik predsjednika Stanko Primorac, a Boljitak njen predsjednik Mladen Ivanković Lijanović.

Budimir je ranijem izrazio očekivanje da će lideri stranaka pokazati odgovornost i spremnost na poštovanje demokratskih postulata, dijaloga, kompromisa, te Ustava i Zakona i zakonskih procedura FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao je nepovjerenje federalnoj Vladi na vanrednoj sjednici 12. februara. Potom je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH 15. februara većina delegata iz reda bošnjačkog naroda glasala protiv smjene Vlade FBiH.

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja federalnoj Vladi bit će upućena Ustavnom sudu FBiH.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja pokrenule su četiri stranke većine - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990. Kao razlog navedeno je da sadašnja Vlada nema podršku većine u Parlamentu.

Sastanak je zakazan za 12.00 sati u kabinetu predsjednika FBiH.