BiH
2

Budimir: Čekaju nas najneizvjesniji izbori u BiH

FENA
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
"Mostar i Hercegovina su nam od iznimne važnosti i zato danas iz Mostara počinjemo službenu izbornu kampanju", kazao je novinarima u Mostaru predsjednik SPP-a i kandidat Koalicije "Zajedno za promjene" za člana Predsjedništva BiH Živko Budimir.

Istaknuo je kako će, ako bude član Predsjedništva BiH relizirati 10 ciljeva, među kojima je očuvanje BiH, jačanje institucija BiH, jednakopravnost naroda i građana BiH, novo ustrojstvo države kao i njezin ekonomski razvoj.

Vezano za predstojeće izbore i izbornu kampanju, Budimir navodi kako će ovo biti najneizvjesniji izbori u BiH, posebno kada su u pitanju kandidati za člana Predsjedništva BiH.

"Sve analize pokazuju da je jako veliki broj onih koji neće dati svoje povjerenje upravo tim strankama koje su prisutne posebno na državnoj razini jer se za njih smatra da su najodgovornijie za stanje u BiH, a svjesni smo da su u ovom trenutku to tri političke stranke SNSD, SDP i HDZ, koji čine parlamentarnu većinu na razini BiH", kazao je Budimir.

Naveo je kako će novoformirane stranke, a jednako tako i njihovi kandidati, zadobiti značajnije povjerenje glasača u BiH.

"Prema tim procjenama mi očekujemo da će Koalicija 'Zajedno za promjene' ostvariti najmanje 80.000 glasova na ovim izborima, a da ću ja kao predsjednički kandidat premašiti 120, a moguće čak i 130 hiljada glasova", naveo je Budimir.

Ako uđe u Predsjedništvo BiH kao kolege iz ostala dva konstitutivna naroda, Budimir navodi kako bi iz Republike Srpske volio kao člana Predsjedništva vidjeti Mladena Ivanića, a smatra kako bi i s Bakirom Izetbegovićem i sa Emrom Suljagićem jednako dobro sarađivao.

Tokom konferencije za novinare Budimir je prokomentirao i hapšenje braće Lijanović. Smatra kako nije pravi trenutak za njihovo hapšenje već navodi kako je to trebalo uraditi ranije ili sačekati da prođu izbori.

"Trenutak kada je odluka o hapšenju donesena daje prostora za spekulacije", istaknuo je Budimir.