BiH
0

Budimir će u podne biti predat Tužilaštvu BiH, danas odluka o pritvoru

Piše: A. U.
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Uhapšeni predsjednik Federacija BiH, Živko Budimir, i dalje se nalazi u prostorijama SIPA-e gdje mu je određeno 24-satno zadržavanje.

Budimir bi u podne trebao biti predat Tužilaštvu BiH, nakon čega bi se glavni tužilac trebao izjasniti da li će Budimiru biti određen jednomjesečni pritvor. Policijska službenica SIPA-e, Kristina Jozić, potvrdila je za Klix.ba da bi Budimir Tužilaštvu trebao biti predat danas u podne.

Daljih hapšenja tokom noći nije bilo, ali bi ih moglo biti u narednom periodu. "Vjerujem da ovo nije kraj, budući da u ovakvim slučajevima uvijek na površinu isplivaju nove informacije“, izjavila je Jozić za Klix.ba.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da će sve osobe koje su jučer lišene slobode u okviru akcija Patriot, Pravda i Memory danas biti ispitane u svojstvu osumnjičenih.

Nakon toga, Tužilaštvo će za jedan broj osumnjičenih predložiti određivanje mjere pritvora, a za druge mjere zabrane iz razloga propisanih zakonom.

Podsjetimo, jučer su pripadnici SIPA-e izveli tri akcije na širem području BiH, u okviru kojih je lišeno slobode 20 osoba među kojima i Budimir.

Tokom istraga izvršen je pretres kancelarija predsjednika Federacije u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade Federacije u Mostaru. Pretresen je i dio prostorija Federalnog ministarstva pravde, u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje, te više stanova na području Federacije.