Suđenje Kosu i ostalima
0

"Budale" koje su pobile ljude

Sarajevo-x.com
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici govorio je o dešavanjima od 14. do 16. jula 1995. godine vezanim za muškarce s područja Srebrenice koji su bili zatvoreni u školi i Domu kulture u selu Pilica u zvorničkoj opštini.

Svjedok Zoran Bojić, koji je u to vrijeme bio pripadnik Vojne policije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je kako je kod škole "Kula" u Pilici zatekao civile i vojnike mještane, a da su u dvorištu bila dvojica njemu nepoznatih oficira i desetak mlađih vojnika.

"Nešto su razgovarali sa Slavkom Perićem, galamili su na njega. Stariji oficir, pukovnik ili potpukovnik, derao se: 'Ko je taj što traži da se izmjeste zarobljenici? Ako treba sve ću vas pobiti", ispričao je Bojić.

Periću se u odvojenom predmetu sudi pred Sudom BiH po optužnici koja ga kao pomoćnika komandanta za bezbjednost Prvog bataljona Zvorničke brigade tereti za genocid u Srebrenici.

Bojić je svjedočio na suđenju bivšim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS, Francu Kosu, koji je bio komandir voda u ovom odredu, te Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji.

Njima je na teret stavljeno da su 16. jula učestvovali u egzekuciji najmanje 800 zarobljenika na ekonomiju u Branjevu, gdje su dovedeni muškarci koji su prethodno bili zatočeni u školi.

Svjedok je naveo da je, kada je ulazio u toalet u školi, vidio muškarce dovedene s područja Srebrenice, koji će, kako je tada čuo, biti odvezeni na razmjenu.

Sutradan je ponovo došao kod škole i vidio kako muškarci ulaze autobuse a oficir, kojeg je vidio prethodnog dana, govori da ih vrate.

"Ljudi su se sami vraćali, a oficir im je rekao: 'Eto, neće vas ni vaši'“, rekao je Bojić i dodao da je njegov zaključak bio da je propala razmjena.

Bojić je u komandu Prvog bataljona otišao predveče, kada mu je, kako tvrdi, Perić rekao: "Izgleda da one budale pobiše one ljude".

On je rekao da mu nije poznato kojoj su jedinici pripadali vojnici koje je vidio kod škole, kao ni oficir, ali je rekao da, na osnovu naknadnih informacija, misli da je stariji oficir bio pukovnik Vujadin Popović.

Popović, bivši načelnik za bezbjednost u Štabu Drinskog korpusa VRS, u Haškom tribunalu je prvostepenom presudom osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 8. februara, javlja BIRN - Justice Report.