BiH
121

Bubica: Organizatori štrajka će debelo platiti; Porča: Vlada neće da priča s nama

Piše: E. G.
Radnici GRAS-a koji su 2. aprila u večernjim satima obustavili rad ovog javnog kantonalnog preduzeća, ni jutros nisu stavili vozila u pogon, uprkos naredbi Skupštine Kantona Sarajevo (KS), koja je vlasnik ovog preduzeća, a to će ih skupo koštati, poručuju iz Vlade KS.

"Odluka Skupštine nije ispoštovana zato što se radnici nisu složili u vezi s tim da se počne  raditi, sve dok se ne ispoštuje njihov zahtjev vezan za topli obrok", kazao je za Klix.ba jedan od radnika Adem Ćerić.

Vlada Kantona Sarajevo je tražila od Općinskog suda u Sarajevu da se očituje o legalnosti obustave rada, a odluka se očekuje danas. Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica je za Klix.ba kazao da je to prvi korak koji se morao načiniti i da očekuje da Sud donese reješenje o nelegalnosti štrajka, odnosno obustave rada.

Vršiteljica dužnosti direktora GRAS-a Mubera Begić-Žiga sinoć je pokušala uvjeriti vozače da počnu raditi, ali su oni to odbili, osim jednog vozača koji je jutros počeo voziti kombi prema Mahmutovcu.

Član Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Porča jutros je kazao agenciji FENA kako niko iz Vlade i Skupštine KS ne želi razgovarati s radnicima koji su obustavili rad. Porča je također kazao da su se radnici oglušili i na poziv Sindikata da razmotre izlazak iz kruga preduzeća te da ni Sindikat ne može više predvidjeti razvoj situacije.

"Mi bismo željeli da ova obustava rada što prije završi zradi građana koji trpe posljedice i ne mogu razumijeti da niko od predstavnika vlasti nema sluha da ode  i razgovara s radnicima GRAS-a", kazao je Porča.

Ministar Bubica pak kaže da s obzirom na to da štrajk nije najavljen i da niko nije preuzeo odgovornost za njegovu organizaciju, Vlada nema partnera za razgovor.

"Hajde razgovarajete s masom od 1.700 ljudi. To je nemoguće. Pravi organizatori obustave rada se kriju iza mase i tu masu su uzeli kao taoce, a ona je zbunjena i ne zna više šta da radi. Gledaju samo u one svoje predstavnike, a to su sindikalci koji redovno isto ovo rade. Ima dole sigurno i stotinu vozača koji bi uzeli svoja vozila i počeli raditi, ali ne smiju, jer im prijete. Onaj ko prijeti i plijeni državnu imovinu, taj će debelo odgovarati. Mi znamo ko su oni, ali ne želimo ići prijekim putem, već legalnim i zakonitim putem", kazao je Bubica za Klix.ba.

Sutra će ponovo biti održana hitna sjednica Skupštine KS na kojoj se očekuje zauzimanje definitivnog stava o situaciju u GRAS-u.

"Ako me pitate šta očekujem da će Skupština i Vlada odlučiti, onda očekujem da će se pokrenuti krivični postupci po četiri osnova. Čak će se ići i  uvođenjem prinudne uprave u GRAS i vođenjem prinudnog stečajnog upravnika. Više sigurno neće biti odgađanja i slijede najrigoroznije mjere koje će do kraja sedmice sigurno dovesti prinudnog upravnika i pustiti vozila u saobraćaj, to je moje l mišljenje, a mišljenje Vlade i Skupštine ćemo imati sutra", kazao je Bubica.