BiH
10

Bubica: Gubici GRAS-a su toliki da se ne mogu sanirati

FENA
Jusuf Bubica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jusuf Bubica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica izjavio je danas, tokom nastavka radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, da očekuje da će na tematskoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, 20. decembra, kompletnu problematiku koja je vezana za poslovanje preduzeća GRAS uspjeti približiti poslanicima u Skupštini.

Nada se da će poslanici tada zauzeti konkretan stav i pristupiti konačnom rješenju problema.

U smislu odgovornosti, istakao je da je Vlada KS-a uputila krivične prijave federalnom i kantonalnom tužilaštvu, navodeći da će se na taj način deklarirati i druge osobe, odgovorne za stanje u GRAS-u.

"Pod tim podrazumijevam sve uprave preduzeća u GRAS-u, koje su prodefilovale kako su pravljeni gubici pa i sve vlade koje su podržavale ili nisu reagovale na informacije na koje su trebale na vrijeme reagovati", kazao je Bubica.

Naglasio je da su gubici u GRAS-u toliki da ih više niko ne može sanirati, jer se mjere stotinama miliona KM.

Koliko je realno očekivati da krivične prijave daju određene rezultate, priznaje da to „vjerovatno nije za očekivati“, jer „nemamo još informaciju da je jedna od tih prijava procesuirana“.

Govoreći o sistematizaciji preduzeća, ističe da bi prije svega trebalo izvršiti sve obaveze prema potencijalnim penzionerima da im se uplate svi doprinosi, gdje je riječ o milionskim sredstvima.

"Iako je obaveza GRAS-a da izvrši sistematizaciju preduzeća, do sada nijedan menadžment tu obavezu nije izvršio. Sistematizacije nema, jer se zna da bi pokazala koliki je broj objektivnog tehnološkog viška u preduzeća. S tom činjenicom niko neće da se sukobi u GRAS-u", kazao je kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica.