BiH
0

Bubalo: Neka BiH pokaže svijetu kako se radi na izgradnji mira

FENA
Goran Bubalo (Foto: Anadolija)
Goran Bubalo (Foto: Anadolija)
Završni sastanak organizacija angažovanih na izgradnji mira, transformacije konflikta i nenasilne akcije iz Bosne i Hercegovine i Evrope o organizaciji Mirovnog događaja 2014. održan je danas u Sarajevu.

Goran Bubalo iz CRS-Mreže za izgradnju mira izjavio je da je 50-ak aktivista u protekla tri dana u Sarajevu razmatralo načine za organizaciju Mirovnog događaja koji će biti održan od 6. do 9. juna 2014. u Sarajevu.

Dodao je da je dogovoreno održavanje konferencija, okruglih stolova, foruma te različite kulturne aktivnosti poput izložbe povodom 100 godina Nobelove nagrade za mir.

"Bit će izloženo 100 fotografija koje će, najvjerovatnije, biti postavljene duž Miljacke a bit će organizirane i brojne druge izložbe, predstave, performansi i koncerti", naglasio je Bubalo.

Osim toga bit će organiziran i Mirovni kamp za mlade, a Bubalo očekuje da će ovi događaji privući više hiljada ljudi iz inostranstva da slave izgradnju mira.

"Cilj nam je da Bosna i Hercegovina organizacijom Mirovnog događaja 2014. pokaže ostalim zemljama u svijetu na koji način se može raditi na izgradnji mira", rekao je Bubalo.

Ibrahim Spahić istakao je da 2014. treba poslati poruku mira i slobode, ali i da će Mirovni događaj biti prilika za pronalaženje rješenja za brojne konflikte i probleme koji postoje u svijetu.

"Od prvorazrednog je značaja što će brojne mirovne organizacije biti gosti narednog festivala Sarajevska zima na Svjetski dan borbe protiv rasizma, knesofobije i svih oblika nepravdi i diskriminacija u svijetu", potcrtao je Spahić.