Haški tribunal
0

Brzina priprema za suđenje Mladiću, odbrani to neshvatljivo

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Nakon što je Haški tribunal (ICTY) kao preliminarni termin za iznošenje uvodnih riječi na suđenju Ratku Mladiću odredio mart naredne godine, tim Odbrane bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) ocijenio je ovu najavu “neshvatljivom”.

Na statusnoj konferenciji koja je održana 8. decembra, u sklopu priprema za početak suđenja Mladiću, Pretpretresno vijeće Tribunala u Haagu zatražilo je od Haškog tužilaštva i Odbrane da se spreme za izvođenje uvodnih riječi 27. marta 2012. godine.

Mladićevi branioci su se usprotivili ovoj najavi i na samoj statusnoj konferenciji, a sudija Alphons Orie je kazao da rok “nije uklesan u kamen”, ali je dodao da Vijeće očekuje da se izvrše napori da se on ispoštuje.

Mladić, koji je uhapšen u maju ove godine nakon višegodišnjeg bjekstva, tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH počinjene između 1992. i 1995. godine.

Miodrag Stojanović, član tima Odbrane Ratka Mladića, za BIRN – Justice Report je rekao da je “neshvatljiva brzina s kojom Sud želi da počne suđenje Mladiću”.

"Kada bismo s ovim poredili praksu Suda u Haagu u predmetu Gorana Hadžića, jer je to najsvježija situacija, tamo je najavljeno da suđenje neće početi do novembra 2012. godine, a porediti optužnicu Hadžića sa optužnicom Mladića bilo bi nesmisleno... Dakle, rok koji je dat od pretpretresnog sudije da uvodna riječ bude iznesena 27. marta bila bi apsolutno na štetu Odbrane generala Mladića", rekao je Stojanović.

Hadžić, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK), tereti se pred Haškim tribunalom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u Hrvatskoj tokom 1991. i 1992. godine. Uhapšen je u Srbiji 20. jula ove godine, nakon višegodišnjeg bjekstva.

Stojanović je istakao i da, po njegovom mišljenju, odluka Haškog tribunala da prihvati smanjenje optužnice protiv Mladića na 106 zločina, umjesto 196, koliko ih je u trećoj izmijenjenoj optužnici – neće bitno smanjiti obim posla Odbrane.

"To su skraćenja koja radikalno ne smanjuju obim posla ni Tužilaštvu, ni Odbrani. Prema tome, ovo bi bilo samo ustvari skraćenje određenih događaja po optužnici, koji ne bi uzrokovali, da tako kažem, ni bilo kakvo skraćenje, odnosno smanjenje obima posla", rekao je Stojanović.

S druge strane, Vasvija Vidović, braniteljica pred Haškim tribunalom i Sudom BiH u predmetima ratnih zločina, ističe kako Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) generalno “maksimalno poštuje prava Odbrane”.

"Ukoliko bih poredila naše sudove, uključujući Državni sud i lokalne sudove, neuporedivo je bolje poštivanje prava odbrane na Sudu za ratne zločine u Haagu u odnosu na lokalno pravosuđe. Oni itekako poštuju prava odbrane. Ja ne mogu reći u slučajevima koje sam imala da je bilo ijedno ozbiljno kršenje prava odbrane", rekla je Vidović.

Sljedeća statusna konferencija prije početka suđenja Mladiću je zakazana za 19. januar 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.