BiH
0

Bruxelles: Važni pomaci u pregovorima o Ustavu BiH

FENA
Sastanak lidera glavnih bh. političkih stranaka koji je održan u Bruxellesu s ciljem revizije Ustava BiH, deset godina nakon Dejtonskoga mirovnog sporazuma, doveo je do "važnih pomaka", saopćila je u utorak Evropska komisija.

"Konferencija koja je održana u Bruxellesu donijela je važne pomake", izjavio je za štampu jedan glasnogovornik Komisije.

"Ne govori se o novom ustavu, ostaje se u istom okviru, s amandmanima koji bi trebalo da doprinesu njegovom poboljšanju. Sada treba vidjeti kako će stranke precizirati amandmane koji za sada nemaju konkretnu formu", kazao je on ističući činjenicu da su bh. zvaničnici mogli da razgovaraju "bez okvira".

Lideri glavnih bh. stranaka su od petka do ponedjeljka boravili u jednom velikom hotelu u glavnom gradu Belgije, gdje su iza zatvorenih vrata razgovarali o reformi ustava, uz podršku SAD-a koji bi želio da se u BiH napravi "unitarna država".

Predviđeno je novo okupljanje iduće sedmice u SAD-u povodom 10. godišnjice Dejtonskog sporazuma zaključenog 21. novembra 1995. godine, kazao je evropski glasnogovornik.