BiH
0

Bruxelles: Stvari u BiH ne idu dobro

FENA
Stvari u Bosni i Hercegovini ne idu dobro, zato je evropski komesar za proširenje Olli Rehn nedavno bio oštar u svom izvještaju, izjavio je novinarima u Bruxellesu jedan visoki zvaničnik Evropske unije zadužen za BiH koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima, sama BiH treba poduzeti konkretne akcije. Ako se sada ne pokrene reforma policije, BiH ne može računati da će se pokrenuti naprijed na putu ka Evropskim integracijama, rekao je ovaj zvaničnik.

''Evropska komisija ne može pokazati više fleksibilnosti nego do sada'', kazao je ovaj zvaničnik, naglašavajući potrebu za kompromisom na osnovu tri principa u vezi sa reformom policije, koje je dala Evropska unija.

Drugi politički uvjet potreban za parafiranje i kasnije potpisivanje Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje je puna saradnja sa Haškim tribunalom. Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte dat će svoj novi izvještaj o saradnji u junu. Zvaničnik EU kaže da je u ovome trenutku teško predvidjeti rezultat njenog izvještaja, ali da se nezvanično saznaje da je saradnja BiH bolja nego što je bila.

U EU se nadaju da će imati odličnu saradnju sa novim visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom. Prve impresije su im odlične, Lajčak je dobro svjestan situacije u BiH i ima dobre veze u Bruxellesu, dakle može očekivati punu podršku, kazao je ovaj zvaničnik, upozorivši na kraju da ako trenutni zastoj u vezi sa reformom policije potraje BiH će imati posljedice na drugim poljima.