BiH
0

Bruxelles: Sada su na redu reforme u BiH

FENA
Predsjedništvo Evropske unije u četvrtak je podsjetilo na važnost napretka kakav je načinila BiH i započinjanja pregovora s Bruxellesom, koji bi trebalo da osiguraju zemlji prvi ugovorni odnos s Unijom.

Sada su na redu refome, uključujući i konsenzus oko prilagođavanja bh. ustava aktuelnim okolnostima.

Dan pred svečani početka pregovora Bruxellesa i Sarajeva, britansko Predsjedništvo EU se osvrće na zaključke posljednjeg skupa evropskih ministara o BiH - naglašava se i ministarska ocjena da sve čestitke zaslužuje progres kakav je BiH načinila od završetka rata do danas.

Ova ocjena je značajnija u svjetlu činjenice da se ovih dana obilježava 10. godišnica Dejtonskoga mirovnog sporazuma, uz koji je zemlja prošla stabilizacijsku, a ušla u integracijsku fazu.

Nepuna 24 sata prije nego što će evropski komesar za proširenje Olli Rehn, zajedno s bh. domaćinima, u Sarajevu objaviti početak procesa koji bi, nadaju se u Bruxellesu, mogao do kraja naredne godine dovesti do punog sporazuma, Predsjedništvo EU upozorava da će brzina napredovanja zemlje prema Uniji zavisiti samo od brzine primjene reformi.

Cilj je da BiH što prije postane funkcionalna i održiva država, koja u potpunosti ispunjava evropske kriterije i zahtjeve procesa stablizacije i pridruživanja.

"Ustavne promjene su stvar same države. Važno je da političari BiH preuzmu odgovornost za taj proces. Znamo da su već održane diskusije političkih lidera i donijeti zaključci i samo na njima je da odluče kako da mijenjaju ustav. Stav Komisije je da bismo željeli radije da vidimo ustavnu evoluciju nego ustavnu revoluciju. Gledano u svjetlu skorih pregovora, ono što treba Uniji je čvrst partner, koji je u stanju da donosi odluke tokom pregovora i koji je u stanju da garantuje punu primjenu svega onoga što bude stajalo u sporazumu kada taj sporazum bude potpisan", kazala je Krisztina Nagy, predstavnica za štampu komesara za proširenje Ollija Rehna.

Predsjedništvo EU, prenosi VOA, stoga poziva sve strane i sve partije da iskoriste pozitivni momenat i dinamiku otvaranja pregovora s Bruxellesom, te angažuju sve bh. potencijale kako bi se što prije ostvarile promjene zacrtane u zajedničkoj reformskoj agendi, što bi trebalo biti od koristi svim stanovnicima zemlje.