BiH
0

Bruxelles: Potvrđeno da potpisivanje SSP-a s BiH nije na dnevnom redu iduće sedmice

FENA
Bruxelles
Bruxelles
Zvanični predstavnik slovenskog predsjedništva Evropske unije potvrdio je u petak da za naredno zasjedanje Ministarskog vijeća Evropske unije, sazvano za ponedjeljak i utorak, nije predviđeno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.

Kao ”glavni i jedini razlog” odgađanja ovog dugo najavljivanog čina, isti zvaničnik je, na konferenciji za novinare u Bruxellesu, naveo “tehničke i administrativno-pravne razloge” zbog kojih Opći dio Sporazuma i Privremeni trgovinski sporazum kao njegov najvažaniji dio nije bilo moguće prevesti i pravno-jezički autorizirati do narednog utorka.

On je također izjavio da su Vijeće Evropske unije i slovensko predsjedništvo “potpuno spremni za stavljanje potpisa na Sporazum s Bosnom i Hercegovinom”, ali da su u tome spriječeni administrativnim razlozima za koje su odgovorne vlasti u Sarajevu. Na brojna novinarska pitaja o mogućem novom datumu potpisivanja Sporazuma, zvanični predstavnik slovenskog predsjedništva nije želio odgovoriti, ali je ponovio da se na administrativno-pravnim poslovima u vezi s tim “radi punim kapacitetom”. Iz nezvaničnih izvora bliskih Evropskoj komisiji, međutim, saznaje se da u slovenskom predsjedništvu Evropske unije i slovenskoj vladi već odavno postoji saglasnost da Sporazum sa BiH ne može biti potpisan prije nego sa Srbijom, a u najboljem slučaju po Bosnu i Hecegovinu - u paketu. Sve za sada raspložive informacije govore da bi datum potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s BiH mogao biti 26. maja iako zvanični predstavnik slovenskog predsjedništva Evropske unije ni o ovom datumu na današnjem bifingu u Bruxellesu nije želio spekulirati.

Iz izvora bliskih slovenskom predsjedništvu je, međutim, potvrđeno da bi “ovako važan sporazum i za EU i za zemlje regiona morao biti potpisan na ministarskom nivou”, čime je za sada odbačena mogućnost eventualnog potpisivanja na nivou stalnih ambasadora zemalja članica u Bruxellesu.