BiH
0

Bruxelles najavljuje novo oštro upozorenje bh. političarima

FENA
Evropski ministri vanjskih poslova u ponedjeljak će, kako se očekuje, ozbiljno upozoriti bh. političare da zemlju vode u sve dublju krizu, kao što će, s druge strane, naglasiti punu podršku visokom predstavniku i njegovim mjerama.

U Bruxellesu je u petak najavljeno kako će se ministri vanjskih poslova članica Unije, na redovnom okupljanju sazvanom za ponedjeljak, posebno baviti prilikama u BiH - tačnije neprilikama, jer se u nacrtu ministarskih zaključaka iskazuje ozbiljna zabrinutost zbog produbljivanja političke krize, javio je dopisnik Glasa Amerike.

Uz to se i s ovog skupa očekuje naglašavanje pune podrške mjerama i misiji visokog predstavnika, Lajčaka - pozivaju se politički lideri i partije da njegove odluke ne samo poštuju nego ih u cijelosti i primjenjuju.

Ministri dvadesetsedmorice podsjećaju bh. političke lidere da reforma policije na evropskim principima ostaje nezaobilazan uvjet za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime bi se zemlja konačno priključila ostatku država zapadnog Balkana, koje, sve osim BiH sada imaju uspostavljen ugovorni odnos s Bruxellesom.

Vjeruje se, uz ovo, da će se ministri osvrnuti i na izbore na Kosovu i ukupni proces određivanja kosovske budućnosti, s obzirom da Unija ima ozbiljnu ulogu u tome, ulogu koja će s očekivanom civilnom misijom na Kosovu biti još izraženija. Odaje se, s tim u vezi, podrška evropskom predstavniku u međunarodnoj trojki, ambasadoru Wolfgangu Ischingeru i planu da se proces okonča 10. decembra i konačnim izvještajem trojke generalnom sekretaru UN-a.

Samo dan iza ministarskog sastanka, 20. novembra, u Bruxellesu je zakazan novi krug pregovora o Kosovu, gdje bi se, kako najavljuju izvori Vijeća ministara EU, trebali čuti i konkretni prijedlozi Beograda i Prištine.