BiH
0

Bruxelles: Mali izgledi za priključenje BiH Partnerstvu za mir

NINA
Jaap de Hoop Scheffer
Jaap de Hoop Scheffer
Glavni sekretar NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer izjavio je jučer da su mali izgledi da se Bosna i Hercegovina na predstojećem summitu Alijanse uključi u program “Partnerstvo za mir".

”Ključni problem i dalje ostaje saradnja domaćih vlasti sa haaškim tribunalom", kazao je Schefer. Visoki predstavnik Javier Solana nakon zajedničkog sastanka Političko-sigurnosne komisije Evropske unije i NATO-a, pohvalio je reformske napore bosansko-hercegovačkih vlasti upozorivši da je uhićenje haaških optuženika odgovornost svih u BiH.

"Sa današnje tačke gledišta, nakon što smo saslušali bh. premijera i ministra obrane, mogu reći da je impresivna količina posla koji je obavila ova vlada, u relativno kratko vremenu", kazao je Solana.

Međutim, po premijeru Terziću, uz primjedbu da se pitanje saradnje s Haagom treba proslijediti entitetima, točnije RS-u, ipak je BiH trebala od međunarodne zajednice dobiti poticaj u mogućnosti da u Istanbulu postane članica Partnerstva. Ovo tim prije što su mu veleposlanici Stalnog vijeća prenijeli uvjerenje da je Sarajevo ispunilo tehničke uvjete reformi obrane.

U srijedu, 26. maja Terzića očekuje susret s povjerenikom za međunarodne odnose Evropske komisije Chrisom Pattenom, koji je nedavno rekao da sumnja da će, zbog sporosti provođenja reformi u zemlji, bh. vlasti biti u mogućnosti ove jeseni započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.