BiH
32

Bruceloza u Sarajevu: Oboljeli Hanefija Totić i njegova supruga, pod nadzorom i susjedna imanja

Piše: E. F.
Bruceloza koja se u sarajevskoj općini Novi Grad pojavila u decembru mjesecu na imanju Hanefije Totića još uvijek nije pod kontrolom već se, kako saznaje Klix.ba nastavila širiti. Kako saznajemo, nakon 32 životinje, ovom bolešću zaraženi su i sami vlasnici imanja Hanefija Totić i njegova supruga. Navodno, oboje su već neko vrijeme u bolnici.

Kako smo saznali od ogorčenih građana u ovom naselju, stoka u vlasništvu Totića slobodno se šetala naseljem te iza sebe ostavljala tragove izmeta, možda zaražene, u čijoj su se blizini igrala djeca.

Na koncu, to je rezultiralo i obolijevanjem samih vlasnika. Podsjećamo, u decembru je eutanazirana jedna krava Totića kod koje je potvrđena bruceloza.

Međutim, dodatnim testiranjima je utvrđeno da se oboljenje pojavilo u još 32 slučaja na istom imanju. Nalazi krvi koji su rađeni na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu virus su potvrdili kod 22 ovce, osam koza, krave i psa.

No, šta se dogodilo sa tim životinjama u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove nam nisu kazali.

Inspekcija nema informacije

O potvrđenom slučaju bolesti na ovom imanju, uzrokovane bakterijama iz roda Brucella spp, koja je zarazna i za ljude, Inspektorat veterinarske inspekcije je obavijestio i nadležnu epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Mi do danas nismo zvanično obaviješteni o obolijevanju vlasnika ovog imanja", rečeno nam je u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Kako se čini, slučaj koji je otkriven sredinom decembra prošle godine još uvijek nije pod kontrolom, iako se službeni nadzor nad imanjem i dalje provodi.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu da je nakon potvrđenog slučaja bruceloze kantonalni veterinarski inspektor odredio mjere koje se trebaju provesti u cilju sprečavanja širenja ove bolesti, koje podrazumijevaju uklanjanje seropozitivnih životinja, dezinfekcij uprostora, objekata i predmeta, zabranu i ograničenje kretanja životinja i ljudi, zabranu upotrebe i prometa proizvoda od životinja sa imanja.

Ispitivanja na susjednim imanjima

"Osim toga, naređene su mjere kontrole i na drugim obližnjim imanjima na kojima, prema laboratorijskim ispitivanjima, nije potvrđeno prisustvo ove bolesti", rečeno je za Klix.ba u Upravi za inspekcijske poslove KS

Prema rješenju Veterinarske inspekcije na ovom imanju će naredne sedmice biti provedeno ponovno uzorkovanje krvi životinja radi otkrivanja seropozitivnih reaktora.

"Službeni nadzor nad imanjem prema odredbama relevantnih propisa prestat će kada se sumnja na bolest isključi, odnosno kada se pretragom krvi kod svih sumnjivih životinja propisanim dijagnostičkim metodama, dobije negativan rezultat", rečeno nam je Upravi za inspekcijske poslove KS.

Postavlja se onda pitanje kako je moguće da je došlo do obolijevanja vlasnika imanja i kakvo je zaista stanje kada su u pitanju životinje na imanju Totića ali i na drugim imanjima.

Zaraza kod ljudi

Inače, ljudi od ove bolesti mogu oboljeti ako dođu u kontakt preko sluznice zaraženih životinja, konjunktiva i povrijeđene kože, kao i ishranom termički neobrađenih mliječnih i mesnih proizvoda.

Zbog toga, osobe koje tokom uzgoja ili proizvodnje dolaze u neposredni dodir sa životinjama i proizvodima životinjskog porijekla ili otpacima, moraju imati osnovno znanje o zaraznim bolestima životinja, njihovom sprečavanju i prenošenju na ljude, kao i propisima o zaštiti od zaraznih bolesti životinja, te provoditi potrebne preventivne mjere.