BiH
1

Brozina: BiH bi za dvije godine mogla dobiti status države kandidata za EU

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ukoliko Bosna i Hercegovina odmah počne s implementacijom programa neophodnih reformi, te do kraja godine prikaže određeni napredak u tom smislu i BiH pripremi aplikaciju koja bi bila pripremljena u Evropskoj uniji (EU) kao krediblna, za oko dvije godine bi mogla dobiti status države kandidata, izjavio je danas u Banjoj Luci David Brozina, zamjenik ambasadora Republike Slovenije u BiH.

Istakao je da je to najoptimističnija varijanta.

Brozina se nada i da će nova vlast u BiH poduzeti mjere da bi počeli svi procesi reformi.

Nakon što je danas u Banjoj Luci održao predavanje o temi "Evropski put: pogrešna očekivanja i shvatanja“, rekao je da bi prvi veliki rezultat za BiH, kada se gleda tehnički postupak, to da za godinu ili godinu i po dana pripremi sve neophodne izvještaje, provede reforme i da se u tom smislu pokaže funkcionalnost države.

"Bosna i Hercegovina se danas nalazi na prekretnici", rekao je Bronzina podsjetivši da je u ponedjeljak otvorena mogućnost da se ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridružvanju BiH s EU, što otvara novo poglavlje na evropskom putu BiH.

Naglasio je da se u tome ne smije da gubi vrijeme.

"Sada se u BiH očekuje implemetacija ekonomsko-socijalnih reformi, koje su nužne u ovoj državi", ukazao je on.

Upozorio je i da se ne smije zaboraviti ni ono što su uvjeti za članstvo svake države, kao što je prilagođavanje zakonodavstva, funkcionalnost administracije, tržište koje se može da suprotstavi ekonomskim uvjetima EU.

Govoreći o temi "Evropski put: pogrešna očekivanja i shvatanja“, dodao je i da je jedno od pogrešnih shvatanja i to da će EU imati više uvjeta za BiH nego za druge države ili da će ih biti manje.

"Stvarnost je takva da je taj put jednak za sve", dodao je i ponovio da se nada da će nova vlast u BiH poduzeti mjere da bi počeli svi procesi reformi.