BiH
0

Brown: UN je svjestan odgovornosti za događaje u Srebrenici

NINA
Mark Brown, posebni izaslanik Kofija Annana, glavnog sekretara UN-a, istaknuo je tokom današnjeg susreta s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Ivom Mirom Jovićem i članom Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem da je UN svjestan odgovornosti za događaje u Srebrenici, te da predstojeća reforma treba biti garancija kako se tragedije poput srebreničke ne bi ponovile.

Dodao je da je “glas BiH u UN-u važan, a s historijskog iskustva njen moralni glas je snažniji od njene realne moći”.

Tokom susreta ocijenjeno je da je uloga UN-a u prekidu rata u BiH i izgradnji mira bila i ostala nezamjenjiva.

Domaćini su istaknuli da je BiH mala zemlja, ali privržena ideji jednakopravnosti naroda koje čine tu organizaciju i, ukoliko dođe do promjena, da o njima treba odlučiti konsenzusom. Također, informirali su izaslanika UN-a da se BiH priprema za Opću skupštinu.

Izrazili su opredijeljenost BiH za rješenja koja će donijeti više mira, stabilnosti i bolju budućnosti za svijet, a samim tim opredijeljenost i za borbu protiv terorizma. Iskazana je potpora radu Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu i ukazano na potrebu što skorijeg hapšenja optuženih za ratne zločine, posbno Karadžića i Mladića, što je, rečeno je, i "ključ rješenja u regiji".

Napomenuto je da je u ovomu trenutku sama BiH nema objektivno snage za to, ali preustrojem policije, koji je započeo, zasigurno će moći odgovoriti i ovomu zadatku. Iskazano je opredjeljenje naše zemlje da bude članica EU-a te da se u cilju toga radi na prilagodbi sistema zakona među kojima i onih koji tretiraju problematiku ljudskih prava.

Brown je kazao da UN i međunarodna zajednica podupiru proces bh. ekonomske i političke tranzicije k priključenju EU-u, što će dalje nastojati pomagati i konkretnim projektima kako Srebrenicu, tako i cijelu BiH.