BiH
5

Brojni zvaničnici odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na dženazu 175 žrtava genocida u Potočare su danas stigle brojne delegacije, kako bi odale počast žrtvama posljednjeg genocida na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.

Danas su tu, između ostalih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zatim visoki predstavnik Valentin Inzko, delegacije ambasada Saudisjke Arabije, SAD-a, Velike Britanije, kao i neke druge. Također, u Potočarima su delegacija Parlamenta BiH predvođena Denisom Bećirevićem, zatim tu je i predsjednik FBiH Živko Budimir, kao i potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić.

Među brojnim delegacijama su i predstavnici Vijeća ministara i ministri, predstavnici Vlade FBiH na čelu sa premijerom Nermin Nikšićem, predstavnici Grada Sarajeva sa gradonačelnikom Ivom Komšićem, predstavnici Vlade Hrvatske i Gradske uprave Grada Zagreba sa gradonačelnikom Milanom Bandićem, zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag, slavni producent i glumac Branko Lustig i drugi.

Odmah po dolasku u Memorijalni centar, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kao i delegacija Rijaseta, uputili su se prema mjestu gdje se sada nalaze tabuti kako bi razgovarali sa porodicama žrtava. Tu su proučili Fatihu.