BiH
0

Brojni susreti Harisa Silajdžića u Strazburu

FENA
Drugog dana boravka u Strazburu predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se s Thomasom Hammambergom, komesarom za ljudska prava.

Predsjedavajući je istakao važnost ljudskih prava i još evidentne primjere kršenja ljudskih prava u BiH, saopćeno je u utorak iz Predsjedništva BiH.

Hammamber je izrazio svoju punu podršku aktivnostima BiH i kazao da će kao komesar za ljudska prava učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne BiH, kako bi se ispoštovale konvencije o ljudskim pravima te onemogućilo njihovo kršenje.

Silajdžić je naglasio da je u tom procesu neophodno imenovati one koji opstruiraju poštivanja konvencija, koje se između ostalog odnose na kršenje kada je povratak izbjeglih u pitanju.

Tokom susreta s Yavuzom Mildonom, predsjednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti razgovarano je o značaju lokalnih vlasti za procese integracija. Zaključeno je da je sigurnost povratnika vrlo važna kako bi se vratili svojim kućama ali da i lokalna zajednica između ostalog u tom procesu ima veliki značaj, navedeno je.

Mildon je podsjetio da će Kongres pratiti predstojeće lokalne izbore u BiH, a Silajdžić je istakao da BiH još treba monitoring kako bi bili sigurni da se s procesom demokratije u BiH ide pravim putem.

Predsjedavajući se sastao i s Frankom Belfrageom, državnim sekretarom za vanjske poslove Kraljevine Švedske u svojstvu predsjedavajućeg Odbora ministara. Tokom ovog susreta predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao neophodnost reformi u BiH ali je naglasio da je BiH na pravom putu.

Državni sekretar Švedske složio se s predsjedavajućim i napomenuo da je važno da BiH ima viziju kuda ide i da čini sve da dođe do cilja, ulaska u Evropu, u kako je rekao, budućnost regije.

Predsjedavajući Silajdžić i državni sekretar Belfrage su zaključili da mira, nigdje u svijetu neće biti, ukoliko nema sigurnosti i pravde te da je za BiH vrlo važno da bude dio Evrope i njenih institucija jer je Evropa je mirovni projekt, naglašeno je.

Tokom susreta s generalnim sekretarom Venecijanske komisije Gianniom Buquicchioom, Silajdžić je iskazao važnost rada ove komisije te naglasio kako su segment povratka i poštivanja ljudskih prava ključni za BiH, jer se na primjeru BiH može puno toga naučiti napomenuvši kako je važno poštivati zakone i međunarodne standarde.

Buquicchio je naglasio da je u BiH evidentan napredak, ali da su i reforme neophodne za bolju budućnost BiH te da će ova komisija učiniti sve da pomogne BiH u stvaranju bolje budućnosti za državu i njene građane.

Sagovornici su se složili da je nezavisno mišljenje Venecijanske komisije posebno potrebno tokom predstojećih ustavnih promjena, kako bi se jasno identificirali demokratski standardi koji su neophodni za stvaranje evropske i funkcionalne BiH, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.