BiH
0

Brojni susreti Belkića i Ivanića u Beogradu

FENA
U zvaničnoj posjeti Republici Srbiji danas borave Beriz Belkić i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ivanić je danas poslijepodne izjavio za Fenu da su imali seriju razgovora - s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem, premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, predsjednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović, a u toku dana će razgovarati i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

„Mislim da je jako dobro da je do ove posjete došlo zato što je, nakon jednog zastoja u međusobnim odnosima, na ovakav način, po mom uvjerenju, došlo do probijanja tog zastoja. Nadam se da će to u cjelini dati pozitivne rezultate“, kazao je Ivanić.

Po njegovim riječima, danas nije bilo realno očekivati neke spektakularne dogovore, ali smo napravili značajne pomake, „probili na neki način led koji je dugo bio zamrznut“.

„Mislim da će vrlo brzo uslijediti i daleko konkretnija i bolja saradnja i da ćemo imati vrlo brzo priliku da s kolegama iz Srbije imamo i konkretnije dogovore. Dogovorili smo i sastanke zajedničkih odbora za spoljnu politiku i odbora za evropske integracije. Dogovorili smo se da zajednički pokušamo, na neki način, pritisnuti institucije i BiH i Srbije da jedna dio problema završi kao što je, posebno, pitanje granice koje još nije razriješeno“, kazao je Ivanić.

Dodao je da je tokom razgovora uglavnom bila razmjena iskustava u parlamentarnom radu i dogovor da zajednički zatraže od ovih organa da ubrzaju rješavanje problema koji koče saradnju dviju zemalja.

„To se, prije svega, misli na dio potpisivanja tih sporazuma koji još nisu završeni. Prije svega, mislim na sporazum o granici“, kazao je Ivanić.

Na pitanje kako su tokom današnjih razgovora ocijenjeni odnosi BiH i Srbije, Ivanić je kazao: „Svjesni smo da je bilo određenog zastoja, i jedni i drugi smo to prihvatili i suočili se s tim, ali mislim da ima dosta prostora da ta saradnja bude daleko bolja i da će to tako i biti. Srbija je jasno rekla da podržava cjelovitost BiH, da je spremna da podrži sve dogovore o kojim se narodi u BiH zajednički dogovore. Mislim da je to ono što je u ovom trenutku najvažnije“, zaključio je Ivanić.