Pješačenjem do zdravlja
0

Brojni planinari i građani BiH krenuli prema Smetovima

Piše: H. B.
Foto: H./Klix.ba
(Foto: Haris Badžić/Sarajevo-x.com)
U organizaciji Planinarskog društva “Željezara Zenica” i Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata jutros je počela manifestacija “Pješačenjem do zdravlja”.

Učešće u manifestaciji uzela su brojna planinarska društva ali i građani Zenice. Osim njih, došli su i gosti iz Srebrenika, Tuzle, Lukavca i Sarajeva. Iz planinarskog društva kažu kako nisu očekivali da će se veliki broj građana odazvati pozivu. Prema procjenama, više od 350 ljudi, kako članova raznih društava, tako i građana uzeli su učešće u ovoj manifestaciji, a na Smetovima će im se priključiti još jedan dio, te očekuju više od 500 ljudi. Učesnici su različitih uzrasta, od djece pa do onih starijih.

“Ovo je prvi put da organizujemo ovakvu manfestaciju i nismo očekivali ovoliko ljudi, a PD Željezara je ranije odlučila da jedan vikend u mjesecu januaru napravimo “Pješačenje za zdravlje”. Imali smo oko 250 akreditacija, a kao što vidite, sve smo ih podijelili i još nam fali. Sada dijelimo i blokove za besplatan ručak i tople napitke koje smo organizovali u planinarskom domu na Smetovima”, rekao je Zahid Karić, potpredsjednik PD “Željezara Zenica”.

Učesnicima se prije polaska obratio i predsjednik PD “Željezara Zenica”, Ramo Šeper.

“Ovo je prvi put da organizujemo ovakvo nešto i hvala vam na ovolikom odzivu. Nadamo se da će pješačenje proći u najboljem redu, molim vas da ostanete koloni kako ne bismo imali problema sa prometom, a i ne želimo da nam neko, ne daj Bože, nastrada, jer onda manifestacija nije uspjela. Dolazak na Smetove očekujemo oko 13 sati, a oko 13 sati i 30 minuta bit će organizovan ručak. Poslije toga su slobodne aktivnosti na snijegu, a oko 18 sati počinje prezentacija besplatnog noćnog skijanja na Smetovima za sve učesnike”, rekao je Šeper.

Besplatno korištenje ski lifta i besplatno noćno skijanje obezbijedili je Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportkih objekata Zenica.