BiH
0

Brojne optužbe vlasti i opozicije u NSRS tokom rasprave o smjeni Stevandića

FENA
Oštre optužbe i brojne replike obilježile su danas raspravu u Narodnoj skupštini RS-a povodom ponovnog zahtjeva SDS-a za razrješenje entitetskog potpredsjednika Nenada Stevandića, koji je napustio tu stranku, ali je zadržao funkciju u skupštinskom rukovodstvu koja pripada najjačoj opozicionoj stranci.

Njega u potpredsjedničkoj fotelji sada "zadržavaju" glasovi vladajuće većine.

Sudeći do današnjim optužbama poslanika vladajuće stranke i opozicije, ovo pitanje neće biti riješeno ni u narednom periodu.

Stevandić potvrđuje da neće odstupiti iz rukovodstva parlamenta RS-a, a tvrdi da u Poslovniku parlamenta nije navedeno da je i mora napustiti iako više nije član najjače opozicione stranke.

O SDS-u je iznio niz optužbi, posebno na rukovodstvo stranke za koje je rekao da "vodi podaničku i licemjernu politiku u Sarajevu".

  • Ne pada mi na pamet da podnesem ostavku na ovu funkciju jer ne želim da trijumfuje pokvarena i izdajnička politika SDS-a - ustvrdio je Stevandić.

Međutim, šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da optužbe Nenada Stevandića na račun SDS-a predstavljaju najobičniju "političku bljuvotinu".

Govedarica navodi da takav Stevandić "najviše odgovara režimu u RS" te da je "promijenio osam političkih stranaka i ne znaju ko mu danas u RS može vjerovati".

  • Stevandić danas predstavlja Milorada Dodika i Željku Cvijanović. Da ima išta moralno u sebi podnio bi ostavku. Kada je podnio ostavku na sve funckije u SDS-u, postavlja se pitanje zašto nije podnio ostavku i na mjesto potpredsjednika parlamenta RS - upitao je Govedarica.

Poslanici vladajuće koalicije smatraju da Stevandić dobro radi svoj posao i potvrđuju da neće glasati za njegovu smjenu.

  • Problem je što nemate 42 glasa. Možete se boriti koliko hoćete, ali ima da se poštuje skupština većina - ustvrdio je uime SNSD-a Radovan Višković.

Za šefa Kluba poslanika PDP-a Branislava Borenovića je jasno da Stevandić ne može biti u skupštinskom rukovodstvu, jer zauzima poziciju najbrojnijoj opozicionoj partiji, kojoj to mjesto pripada po Poslovniku Narodne skupštine RS.