BiH
182

Brojne delegacije stigle u Potočare, među njima i Žene u crnom iz Srbije

Piše: E. G.
Žene u crnom (Foto: D. S./Klix.ba)
Žene u crnom (Foto: D. S./Klix.ba)
Do ovog momenta u Potočare su stigle brojne delegacije. Odmah po dolasku u Memorijalni centar, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kao i delegacija Rijaseta, uputili su se prema mjestu gdje se sada nalaze tabuti kako bi razgovarali sa porodicama žrtava. Tu su proučili Fatihu.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Prije nekoliko trenutaka u Potočare su stigle i Žene u crnom iz Srbije. Na konstataciju da su ove godine imale dosta problema prilikom obilježavanja genocida u Srebrenici, u Beogradu, kao i prilikom samog dolaska u Potočare, predsjednica ovog udruženja Staša Zajević je kazala da to nije nešto što se dešava samo ove godine, već da se njihovo obilježavanje genocida u Srebrenici oduvijek osporavalo u Srbiji.

“Svih 19 godina mi smo suočene s preprekama i velikim problemima, ali ove godine je važno što sa nama dolaze aktivisti udruženja u Sarajeva. Također, s nama su aktivistkinje udruženja iz cijele Srbije kao i mirovni aktivisti. Sve to pokazuje da mi iz organizacija civilnih društva zajedno sa udruženjima žrtava nemamo problema sa prelaženjem granica i sa izgradnjom pravednog mira. Za razliku od političkih elita koje svoju elitu grade na nacionalističkim podjelama, militarističkim barijerama, u čemu prednjači država iz koje dolazimo, a to je Srbija. Mi znamo da se nove vlasti u Srbiji ne samo da nisu promijenile, već čine kontinuitet sa vlastima iz '90-ih godina koje su aktivno učestvovale, planirale i izvršavale genocid”, rekla je Staša.

U Potočare su između ostalih stigli i visoki predstavnik Valentin Inzko, delegacije ambasada Saudisjke Arabije, SAD-a, Velike Britanije, kao i neke druge. Također, u Potočarima su delegacija Parlamenta BiH predvođena Denisom Bećirevićem, zatim tu je i predsjednik FBiH Živko Budimir, kao i potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić.

"Postoji velika razlika između ideala pravde i ideala mira. Mi smo mir dobili, ali Srebrenica i BiH nemaju pravde već 19 godina. Velika odgovornost za to leži na međunarodnoj zajednici i UN-u i stoga jedino što je moguće učiniti uoči obilježavanja 20. godišnjice je to da se Srebrenica proglasi distriktom BiH", kazao je Denis Bećirović.