BiH
0

Brojna pitanja delegata o radu Vijeća ministara

FENA
Poslanici i delegati Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH su danas, na posebnoj zajedničkoj sjednici, postavljali pitanja članovima Vijeća ministara BiH, koje nakon podnesene ostavke predsjedavajućeg Nikole Špirića radi u tehničkom mandatu.

Jedan broj pitanja postavljen je predsjedavajućem Vijeća ministara u ostavci Nikoli Špiriću, ali zbog njegovog neprisustvovanja sjednici bit će mu proslijeđena i poslanici bi na njih naknadno trebali dobiti odgovor.

Na neka od postavljenih pitanja resorni ministri su odgovarali odmah na samoj sjednici.

Poslanike i delegate je između ostalog zanimalo koje kategorije građana će plaćati vize, a koje neće nakon što se početkom naredne godine počne primjenjivati sporazum o viznim olakšicama. Resorni ministar Tarik Sadović je kazao da je Evropski parlament ratificirao ovaj sporazum, a da u BiH taj postupak još traje.

„Ako želimo da se sporazum počne primjenjivati od 1. januara 2008. trebalo bi u narednih nekoliko sedmica ratificirati ovaj sporazum“, kazao je Sadović apelirajući da se taj proces ubrza.

On je odgovorio i na pitanje u vezi s brojem zaposlenih u Ministarstvu sigurnosti i upravnim organizacijama te o nacionalnoj strukturi zaposlenih.

Na pitanje šta je Vijeće ministara uradilo u vezi s preporukama Evropskog komiteta za sprječavanje torture i neljudskog i ponižavajućeg tretmana koje su iznesene u izvještaju ovoga komiteta podnesenom Vladi BiH u julu ove godine, posebno u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje državne forenzične psihijatrijske ustanove, ministar Bariša Čolak je odgovorio da je to veliki problem s kojim se susreće BiH.

Prema njegovim riječima temeljni problem je u tome ko će biti osnivač ove ustanove, o čemu se nisu usaglasile vlade FBiH i RS.

Kako je kazao, Vlada FBiH cijeni da osnivač treba biti Vijeće ministara, dok Vlada RS-a smatra da oni trebaju biti osnivači.

Postavljeno je i pitanje u vezi s povratkom izbjeglica te sredstvima potrebnim za taj proces, trendovima u BiH u pogledu ekonomske politike, zapošljavanja, vanjskotrgovinske razmjene BiH itd.

Bilo je i pitanje u vezi s početkom primjene sporazuma o socijalnom osiguranju između BH i Slovenije i o zdravstvenom sistemu u BiH.

Nakon okončanja ove sjednice, počela je nova zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se poslanicima i delegatima obratiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić.